Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Малка разлика между гумите на Пирели дава възможност за повече стратегии в...

Малка разлика между гумите на Пирели дава възможност за повече стратегии в Австрия

45
0

За състезанието в Австрия доставчикът на гуми във Ф1 Пирели отново ще предложи на отборите двете най-меки смески гуми – софт и суперсофт. Тези типове ще се използват в трето поредно състезание след Монако и Канада. Там тимовете масово успяха да направят състезанието само с един питстоп. За състезанието на пистата Ред Бул Ринг обаче това едва ли ще се случи, въпреки че настилката не е абразивна и износва слабо гумите.

През миналата година отборите заложиха на по 2 стопа, с каквато тактика победата спечели Нико Розберг с Мерцедес. Очаква се и сега да е така, но със сигурност някои отбори ще се опитат отново да затворят надпреварата само с едно спиране в бокса.

„С Австрия приключваме серията на суперсофт и софт, които бяха избираните гуми за доста различен тип писти напоследък. Стратегията зависи донакъде от времето. Ако е топло е по-вероятно да видим два питстопа, но ако е по-хладно балансът може да се измести повече към един стоп. Дъждът също е напълно възможен в Щирия по това време на годината. Затова отборите трябва да се подготвят за всичко. Тази година те имат за първи път реални данни за трасето от 2014 г., което ще им помогне да използват гумите по най-ефикасен начин.”

Очаква се разликата между двата типа гуми в Австрия да не бъде голяма – от порядъка на 0,7-0,9 секунди на обиколка. Именно заради това Хембри смята, че ще има повече различни стратегии за състезанието. Въпреки че асфалтът е сравнително нов, по него има доста неравности, което пречи да са намери постоянен грип.

На това трасе сериозно значение има мощността на двигателя заради 3-те дълги прави, както и добрата тракция на излизане от бавните завои. Трябва да се хване добре най-вътрешната им точка и да се излезе от тях без превъртане на задните колела. Това ще направи животът на гумите по-дълъг.