Начало Formula E News Maракеш се завръща в календара на Формула Е

Maракеш се завръща в календара на Формула Е

275
0
Maракеш, Мароко
Maракеш, снимка Формула Е

Маракеш се завръща в календара на Формула Е. Надпреварата по улиците на мароканския град ще приеме десетия кръг от тазгодишния шампионат. Тя заема мястото на отмененото състезание във Ванкувър, което трябваше да се състои в началото на юли.

Маракеш е бил домакин на четири състезания от Формула Е, като последното от тях се проведе през 2020 г. Малко след това бяха спрени всички състезателни събития в световен мащаб заради пандемията COVID-19. 

Надпреварата в Маракеш фигурираше в календара за миналия сезон във Формула е, след като получи разрешение да се завърне. Въпреки това преди състезанието трябваше да отпадне, тъй като разпространението на вируса  в северноафриканската държава се промени в спиране на полетите от Обединеното кралство.

Въпреки това Маракеш ще поиска отсрочка, за да заеме мястото, освободено от отложения кръг във Ванкувър, който беше отменен миналия месец. Причината за това беше свързана с организаторите на надпревара. Те не успяха да направят необходимите приготовления навреме, за да проведат състезанието в района на False Creek във западната част на Канада.

Състезанието във Ванкувър трябваше да бъде част от канадското изложение E-Fest, което също беше отложено за 2023 г. То ще включва конференция за устойчивост на бизнеса, както и музика на живо.

Завръщането на Маракеш гарантира, че тазгодишният календар на Формула Е ще включва 16 състезания. Това е най-големият календар в историята на електрическия шампионат.

Първият победител на уличната писта в Маракеш бе Себастиен Буеми през 2016 г. Останалите първенци на това трасе са Феликс Розенквист, Жером д’Амброзио и Антонио Феликс да Коща.

Завръщането на Маракеш в календара  на Формула Е ще запълни празнината, оставена от отмяната на Ванкувър. По този начин между състезанието в Джакарта на 4 юни и кръга в Ню Йорк в Бруклин на 16-17 юли трябваше да има шестседмична пауза.

Останалата част от календара остава непроменена. Две седмици след Ню Йорк ще се проведе Лондонската еПри в центъра ExCeL. Накрая шампионатът ще се отправи към Сеул за последните две състезания за сезона на 13-14 август.