Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маркионе призова Liberty Media за повече яснота относно купуването на акции

Маркионе призова Liberty Media за повече яснота относно купуването на акции

37
0

Президентът на Ферари Серджо Маркионе призова новите собственици на спорта от Liberty Media за повече яснота относно възможността отборите да закупят акции от F1. В края на миналата година от Liberty предложиха на отборите възможността да купят до 20% от акциите на F1.

В замяна те ще получават част от печалбата на FOM и ще имат представител в борда на директорите, но няма да имат право на глас при взимането на важни решения, като определянето на правилата. След това се появи информация, че тимовете са отхвърлили това предложение, тъй като условията за тях не са атрактивни.

По думите на Маркионе в момента почти няма смисъл да се купуват акции, но въпреки това Ферари е започнал да проучва възможността да направи това. „Водим разговори с Liberty и наскоро се срещнах с Чейс Кери (новият изпълнителен директор на F1), заяви Маркионе. Проблемът не е само във финансовите инвестиции.

– Сегашното споразумение Конкорд изчита през 2020 г. И ако станем безгласни акционери в спорта, това ни поставя в позицията да не знам какво ще се случва през 2021 г. и след това. И затова считам купуването на акции за неразумно. Мисля, че не сме само ние, които имаме тези притеснения.”

Маркионе заяви още, че очаква спортът да стане по-интересен през 2017 г. И това би било една много добра база за развитието му след 2020 г. „От Liberty познават развлекателната индустрия добре и знаят как да направят спорта по-популярен, каза босът. – Не можем да продължаваме да сме отдадени на спорт, чиято аудитория намалява поради различни причини. Трябва да го направим по-популярен и по-достъпен.”