Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маркионе заплаши, че Ферари ще напусне F1

Маркионе заплаши, че Ферари ще напусне F1

52
0
Серджо Маркионе

Президентът на Ферари Серджо Маркионе заплаши, че Скудерията ще напусне Формула 1 след 2020 г. ако предложените от шефовете на спорта планове за промяна н а двигателите бъдат осъществени.

След среща в Париж между ФИА, притежателите на търговските права от Liberty Media, шефовете на отборите и потенциални нови автомобилни производители, бе обявено какви се очаква да бъдат агрегатите.

Идеята е те да останат 1.6-литрови V6, хибридни. Но оборотите им да бъдат с 3000 по-високи и ще бъде премахната едната хибридната система MGU-H. Батерията и електрониката ще бъдат стандартизирани.

Маркионе явно не е особено доволен от предложението. На конференция, на която бяха обсъждани последните финансови резултати на Ферари, той заяви, че не е впечатлен от посоката, по която поема Liberty Media по няколко въпроса, включително този за двигателите.

И той заплаши, че ако F1 не достигне до платформа, която удовлетворява марката Ферари и нейното място на пазара, то Скудерията няма да участва в спорта в бъдеще.

„Liberty имах няколко добри намерения, едно от които е да намалят разходите за издръжка на един тим, заяви босът. – Има и няколко неща, с които не сме съгласни. Едно от тях е фактът, че някак си задвижващите системи няма да са уникални и няма да се отличават една от друга. Аз няма да подкрепя това.

Разбирам, че от Libery предлагат своята визия за спорта, но трябва да е ясно, че освен ако не открием необходимото положение, резултатите от което да са благоприятни за марката и нейното място на пазара, и това да води до укрепването на уникалната позиция на Ферари в спорта, Ферари няма да участва.“

Маркионе заяви още, че е наясно, че Формула 1 е част от ДНК-то на Ферари от деня на създаването на компанията. Но изрази мнение, че ако правилата се променят по начин, по който F1 вече няма да може да бъде разпознаванa като такава, то отборът няма да има място в този спорт. “Не искаме да участваме в шампионат, който се е превърнал глобално в NASCAR“, добави босът.