Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марио Андрети не одобрява спринтовия формат

Марио Андрети не одобрява спринтовия формат

816
0
Марио Андрети
Марио Андрети; снимка: Лотус

Марио Андрети сподели, че предпочита традиционната структура на състезателния уикенд пред новия вариант със спринтови квалификации, който ще се използва за втори път в историята на Монца.

Първия спринтов старт в историята бе даден на Силвърстоун, когато Макс Верстапен спечели 30 минутното състезание.

Въпреки че е отворен за нови идеи, шампионът от сезон 1978 смята, че няма нужда от промяна на формата и не иска спортът да поправя нещо, което не е счупено.

“Аз съм много “за” подобряване на формат, на определени ситуации, но стандартния формат на квалификацията от три части, както е сега ми харесва. Добре, нека пробват, но това не ме вълнува така, както стария формат. Заставам зад това, което е, нека всеки има своето мнение. Няма нищо грешно във формата. Лесно се следи, има варианти за различни стратегии с гуми и така нататък. Чудя се какво повече искат.”

“Феновете като цяло не разбират чак толкова много правилата и настава объркване. Знам, че коментаторите обясняват всичко, но същевременно сегашния формат работи добре. Никой не може да оспори това.”

“Какво се опитват да направят? Не поправяйте нещо, което не е счупено!”

Като изключим новия спринтов формат, Андрети има много позитивни спомени от Монца, които започват от времената, когато е гледал своя любимец Алберто Аскари на пистата.

Андрети има няколко победи тук: във Формула 1 и със спортни коли. Миналата година той отново се събра с други участници от неговия бенефис през 1982, когато той завърши на подиума с Ферари.

“Можете да си представите колко много означава Монца за мен  коментира Андрети. Тук гледах първото си състезание на 14 години. Тук спечелих състезанието на 1000 км с Алфа Ромео [през 1974]. Спечелих Гран при [през 1977] на родна земя. Тук беше последното ми състезание във Формула 1 [през 1982]. Знам, че ходих до Лас Вегас [за още едно състезание], но там имахме проблем с окачването.”

“Обичам Монца и енергията на феновете на това място. Удивително е. Много е специално. Когато бях тук миналата година и снимахме, много от работниците по завоите бяха същите. Малко поостарели, но бяха тук и през 1982 година! Събрахме се за обяд и се снимахме заедно. Изключително е да се върнеш към спомените след толкова много години и пак да водиш същите разговори.”

“Чувството е прекрасно. За съжаление, този уикенд ще съм на пистата в Портланд в двуместен болид [за ИндиКар]. Но ще наваксам!”