Начало Moto News Марк Маркес: На практика титлата е невъзможна

Марк Маркес: На практика титлата е невъзможна

65
0
Марк Маркес,Остин,Хонда

На крехката възраст от 20 години и 63 дни Марк Маркес стана в края на миналата седмица най-младият пилот в историята на MotoGP, печелил състезание. Испанецът обаче все още не може да повярва, какво е постигнал.

„Започвам бавно да осъзнавам, какво се случи на пистата в Остин, но определено не съм очаквал да спечеля още във второто състезание“, обяснява Маркес пред MotoGP.com.

След третото си място на откриването на сезона в Катар, след своята победа испанският пилот на Хонда вече е начело в класирането при пилотите с равни точки и постижения със световния шампион Хорхе Лоренцо. Въпреки това Маркес не бърза да се възгордява.

„Имаме определен прогрес, но вървим стъпка по стъпка. Сега вече познавам по-добре мотоциклета, но не трябва да забравяме, че на идващите състезания в Европа останалите състезатели познават добре трасетата и имат данни за тях. Така че очаквам да е доста трудно, не може винаги да побеждаваш.“

Младият испанец признава открито, че все още не мисли за титлата, а предпочита да прекарва повече време със своето семейство.

„В момента не искам да мисля за това. Честно казано смятам, че тази година ще е невъзможно да спечеля титлата. Стартирах добре годината, но и двете писти ми паснаха добре. Сега идват по-тесни трасета, но които може да имам проблеми с MotoGP-машината. Но ще трябва да се приспособя бързо. Мога да гарантирам, че във всяко състезание ще давам 100% от себе си, но мисля, че титлата тази година ще се реши между Хорхе (Лоренцо – шампионът за миналата година от екипа на Ямаха) и Дани (Педроса – съотборникът на Маркес в Хонда).“

Маркес е смятан за огромен талант. През 2010 г. той спечели шампионата в клас до 125 куб. см, който сега носи наименованието Moto3. В следващата година за малко изпусна титлата в Moto2. През миналата година обаче тя не успя да му избяга и той спечели убедително. Легендата в мотоциклетния спорт Кевин Шванц също не крие възхищението си от качествата на испанския младеж.

„Той е супер звезда и в това няма никакво съмнение“, обяснява Шванц. „Трябва известен период от време, за да свикнеш с управлението на толкова голяма и сложна машина, но той показа невероятна скорост още в първото си състезание. Това означава, че със сигурност можем да имаме огромни очаквания към него.“

Третото състезание в календара на Световния шампионат по мотоциклетизъм ще се проведе на испанската писта Херес. Преди него обаче Маркес ще има достатъчно време да си отпочине след първите две състезания и да прекара повече време със семейството си. Ако доброто представяне на испанеца продължи, той може да се бори за титлата и по този начин да стане и най-младият световен шампион в историята на спорта.