Начало MotoGP News Маркес грабна победата в спринта на Силвърстоун

Маркес грабна победата в спринта на Силвърстоун

647
0
Алекс Маркес
Алекс Маркес, снимка Грезини

Алекс Маркес грабна победата в спринта на Силвърстоун. Пилотът на Грезини Дукати потегли трети и се справи най-добре на изсъхващото британско трасе. Втори завърши Марко Безеки (VR46 Дукати), а трети остана Маверик Винялес с Априлия.

Времето преди началото на спринта на Силвърстоун отново бе хладно и облачно. Температурата на въздуха бе 16 градуса, а тази на асфалта- 20. Състоянието на трасето бе малко по-добро в сравнение с квалификацията. Въпреки това пилотите използваха гуми на Мишлен за мокър асфалт и не предприемаха рискове да карат със сликове. Днес бе първият случай, в който спринтова надпревара от MotoGP се провежда на мокра писта. За разлика от предишни години, този път състезателите от MotoGP отново използваха новата старт-финална права, разположена след завоя „Клъб“

Безеки запази първото място след старта на спринтовото състезание на Силвърстоун. Италианецът бе следван от Милър, Маркес, Мартин, Фернандес, Мартин, Зарко, Винялес и Еспаргаро. Баная направи лош старт и загуби няколко позиции. В дъното на колоната се движеше Куартараро. Световният шампион за 2021 г. потегли последен

Милър изпревари Безеки в края на първата обиколка от спринта на Силвърстоун. Австралиецът опита да се откъсне на изсъхващото британско трасе. Радостта на Милър обаче бе прекалено кратка, тъй като той бе задминат от Маркес. Испанецът направи двойно изпреварване в края на правата „Хангар“ и поведе. Трети бе Безеки, следван от Мартин, Винялес, Еспаргаро, Фернандес, Марини и Зарко. Същевременно Баная се смъкна извън топ 10.

Маркес продължи да води в следващите 1-2 обиколки. Състезателят на Грезини Дукати се откъсна от втория Безеки. Зад тях Милър бе преследван от Винялес, Еспаргаро и Мартин. По-назад Баная продължи да губи позиции. Маркес и Куартараро също нямаха добро темпо и се движеха в дъното на колоната.

Маркес остана начело при преполовяването на състезателната дистанция в спринта на Силвърстоун. Втори на малко повече от секунда се движеше Безеки. Милър пък бе изпреварен от двете заводски машини на Априлия. Австралиецът продължи да губи позиции и имаше контакт със Зарко. Същевременно Баная, Маркес и Куартараро продължаваха да се движат извън топ 10.

Маркес запази първото място в последните обиколки от спринтовата надпревара на Силвърстоун. Испанецът обаче започна да бе застиган от Безеки. Зад водещата двойка бяха Винялес, Зарко, Еспаргаро, Милър и Мартин. Баная пък бе задминат от Фабио Ди Джанантонио и зае незавидното 13-то място, докато Маркес водеше битка с Жоан Мир в дъното.

Маркес в крайна сметка успя да задържи първото място до развяването на карирания флаг. Така той стана петият различен победител в спринтово състезание от началото на годината. Втори и трети завършиха Безеки и Винялес

Четвърти и пети завършиха Йохан Зарко (Прамак Дукати) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Шестото място бе заето от Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Място в челната десетка намериха още Джак Милър (КТМ), Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Брад Байндър (КТМ) и Мигел Оливейра (RNF Априлия). Баная финишира 14-ти, Маркес бе 18-ти, а Куартараро остана на предпоследната 21-ва позиция.