Начало MotoGP News Маркес начело след първите две тренировки в Лосаил

Маркес начело след първите две тренировки в Лосаил

42
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка Грезини

Марк Маркес завърши на първа позиция след петъчните тренировки на пистата в Лосаил. Пилотът на Грезини Дукати записа време за 2:06.544 мин. Втори и трети се класираха колегите му от Tech3 GasGas Аугусто Фернандес и Педро Акоста.

Лосаил приема откриващия кръг за сезон 2024 в MotoGP. Уикендът се провежда на едноименната писта с дължина 5.419 км и разположена недалеч от столицата на Катар Доха. По-голямата част от сесиите в Лосаил се провеждат на изкуствено осветление

Времето преди началото на първата свободна тренировка в Лосаил беше сухо и горещо. Този уикенд участват всички титулярни пилоти, включително Франко Морбидели. Италианецът получи разрешение да се включи, след като пропусна тестовете в Лосаил в края на миналия месец, както и тези в Сепанг.

Хорхе Мартин оглави класирането в откриващата тренировъчна сесия в Лосаил. Испанецът беше следван от Алейш Еспаргаро и Педро Акоста. Действащият световен шампион Франческо Баная беше десети, а Марк Маркес- четвърти.

Условията преди старта на втората тренировка в Лосаил бяха много необичайни. Температурите на въздуха и асфалта бяха малко над 20 градуса. Самото трасе беше мокро заради пороен дъжд, който се изля малко след тренировката в клас Moto3. Следователно пилотите от кралския клас трябваше да използват гумите на Мишлен за мокро трасе.

Времената във втората тренировка бяха доста по-слаби от очакваното заради състоянието на пистата в Лосаил. Пилотите не предприемаха сериозни рискове. Маркес поведе в класирането и записа първи километри с мотора на Дукати на мокро трасе. Морбидели също беше на трасето с новата машина на марката от Болоня.

Маркес в крайна сметка завърши първия ден в Лосаил на първа позиция. Испанецът беше следван от Аугусто Фернандес и Педро Акоста. Четвърти и пети бяха заводските пилоти на КТМ Джак Милър и Брад Байндър, следвани от Раул Фернандес (Тракхаус Априлия), Енеа Бастианини (Дукати), Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Йохан Зарко (LCR Хонда).

Франческо Баная и Хорхе Мартин останаха извън челната десетка. Това обаче не бе притеснително, тъй като рейс контрола направи някои промени. Според тях, резултатите от третата тренировка щяха да определят кой се класира директно в Q2 и кой трябва да премине през първата част от квалификацията.