Начало MotoGP News Маркес няма да избегне наказанието си заради удара с Оливейра

Маркес няма да избегне наказанието си заради удара с Оливейра

283
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес няма да избегне наказанието си заради удара с Мигел Оливейра. Пилотът на Хонда ще изтърпи санкцията си от състезанието в Португалия въпреки че няма да вземе участие в Гран при на Аржентина.

Маркес удари Оливейра в третата обиколка от Гран при на Португалия в MotoGP. Испанецът спря прекалено късно и торпилира своя съперник в завоя Лагос. В резултат на това двамата отпаднаха от състезанието и получиха различни травми. В инцидентът участваше още и Хорхе Мартин от Прамак Дукати, който също имаше контакт с Маркес.

Вчера Хонда обяви, че шесткратният световен шампион е претърпял операция заради фрактура на палеца на дясната ръка. Поради тази причина той няма да се включи в предстоящата Гран при на Аржентина. Японският производител също така заяви, че Маркес няма да бъде заменян

Инцидентът между Маркес, Оливейра и Мартин бе разгледан от стюардите на ФИМ в Портимао, които установиха, че пилотът на Хонда е виновен. Следователно той ще трябва да премине два пъти през дългата обиколка в следващия състезателен уикенд.

Въпреки всичко Маркес можеше да се измъкне от тази санкция заради отсъствието си от предстоящия уикенд в Аржентина и формулировката на документа на комисарите.

Днес обаче ФИМ издаде допълнително уточнение за наказанието на Маркес. Федерацията заяви, че 30-годишният състезател ще изтърпи наказанието в следващото си участие в шампионата. Следователно испанецът няма да може да се избегне наказанието си дори и да отсъства за повече време.

„След решението на Стюардите на FIM MotoGP, взето на 26/03/2023 в 15:13 часа, Панелът на стюардите на FIM MotoGP изяснява решението си по отношение на неговата приложимост“, се казва в изявление на ФИМ.

„Трябва да се има предвид контузията и неучастието на Марк Маркес в Аржентина. С оглед да се спази намерението, което стои в основата на решението, взето от Стюардите на FIM MotoGP, наказанието за двойна дълга обиколка ще бъде изтърпяно от пилота на Хонда в следващото му участие в MotoGP.“


Маркес ще бъде един от общо четиримата пилоти, които няма да карат в Аржентина. Тук се включват още Пол Еспаргаро, Енеа Бастианини и Мигел Оливейра.