Начало MotoGP News Маркес: Няма как да се боря за титлата с този мотор на...

Маркес: Няма как да се боря за титлата с този мотор на Хонда

415
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка HRC

Марк Маркес не бе доволен от първата версия на мотора на Хонда за следващата година. Шестратният световен шампион заяви, че няма как да се бори за световното първенство през сезон 2023 с мотора, който е карал на тестовете във Валенсия.

Маркес участва в следсезонните тестове на пистата Рикардо Тормо. Испанецът даде 13-то време по време изпитания във Валенсия и отново бе най-бързият пилот с мотор на Хонда.

Шесткратният световен шампион в MotoGP е очаквал повече от прототипа на японския производител за догодина. Според него японският производител влага повече усилия за февруари 2023, отколкото за ноември 2022.

Във вторник той изпробва прототипа RC213V, който бе с нова аеродинамика и малка модификация на двигателя. Маркес е доволен от прогреса на двигателя, който е донесъл малко повече въртящ момент. Въпреки това той каза, че Хонда нуждае от по-голяма стъпка напред, ако иска да се доближи до другите производители. Испанският състезател не завърши финалния старт за сезон 2022 заради падане.

Маркес не крие, че е очаквал по-голяма крачка напред в развитието на мотоциклета на Хонда.

„Да, разбира се, очаквах повече, защото винаги искам влагане на повече усилия“, сподели Маркес.

„Не мога да кажа, че съм разочарован, защото в Хонда се работи здраво. Знам, че те се опитват да подобрят машината. Въпреки това но ни трябва нещо повече, ако искаме да се борим за шампионата догодина. Няма как да се боря за титлата със сегашния мотор на Хонда.“

Маркес заяви, че макар мотоциклетът да е имал малко повече усещане в предната час“, това е довело до загуба на ефективност в други области. Това е наложило правенето някои компромиси. 29-годишният състезател също така заяви, че времената за обиколка на новия мотоциклет са били подобни на тези на RC213V, с който се състезаваше тази година.

„Единият от проблемите беше в правилната посока, но както вече очаквахме, подобряваме се в една област и губим в друга. Това е сериозен компромис. Ние винаги сме там на един и същ характер и имаме повече или по-малко същите проблеми. По принцип когато едно нещо се подобри, то не трябва да е за сметка на нещо друго. В Хонда трябва да разберат, че трябва да постигнат сериозен напредък през февруари“, добави Марк Маркес.

Испанецът е искал да чуе и първите впечатления на своите сънародници Жоан Мир и Алекс Ринс. Бившите пилоти на Сузуки преминаха в екипите на Репсол Хонда и LCR Хонда.

„Разбира се, те са вече са част от семейството на Хонда. Затова за мен беше важно да чуя първите им впечатления“, обясни Маркес.

„Когато карате даден мотор просто свиквате с проблемите. Ако сте талантлив като Мир и Ринс, започвате да се адаптирате към проблемите, защото имате природни качества. Вярвам, че рано или късно те ще бъдат бързи, но по времената на обиколките ще видим дали е това лесен мотор за каране или не.“

„Ако мотоциклетът е лесен, тогава излизате на пистата и записвате същото време за обиколка като другите машини. Ако мотоциклетът е труден, тогава излизате и се стараете през целия ден да постигнете приемливо време за обиколка“, допълни Марк Маркес.

Шефът на Репсол Хонда Алберто Пуч също не бе никак доволен от постигнатото на тестовете във Валенсия. Той смятам, че просто няма достатъчно позитиви, които могат да бъдат извлечени.

„Опитахме различни концепции на мотора. Честно казано очаквахме малко по-добър резултат. Намираме някои положителни моменти, но те не са толкова, колкото очаквахме. Заради трябва да продължим да работим, защото след последния тест в Мизано свършихме много работа, но това така и не се отрази на резултатите ни на пистата“, сподели Пуч.