Начало Moto News Маркес се радва на перфектното си състезание в Аржентина

Маркес се радва на перфектното си състезание в Аржентина

211
0
Марк Маркес
Марк Маркес; снимка: HRC

Марк Маркес бе недостижим в Аржентина, където записа първа победа за сезон 2019 в MotoGP и трети успех в кариерата си на пистата Термас де Рио Ондо. Въпреки прогнозите надпреварата премина без дъжд, а температурите постоянно се качваха. Маркес поведе на старта, след само една обиколка авансът му бе секунда и от там нататък само нарастваше.

В крайна сметка испанецът пресече финала 9,8 секунди преди Валентино Роси (Ямаха). Това е най-голямата му преднина в MotoGP надпревара на сухо – предходното му постижение бе 7,679 сек в Аржентина през 2016 г.

Успехът бе 45-и за Маркес в най-високия клас и го изведе начело в генералното класиране

„Беше перфектен ден. Бях напълно концентриран още от първата тренировка и всичко се получи чудесно с изключение на малко препъване в четвъртата сесия. Знаех, че първите пет обиколки ще са най-силният ми момент в състезанието. Вложих всичко в тях и наблюдавах разликата – една, две, три секунди. След това установих ритъм и не натисках толкова сериозно. Опазих мотора и гумите, карането беше страхотно”, коментира Маркес.

Надпреварата започна зле за съотборника му в екипа на Хонда Хорхе Лоренсо

От 12-и на грида той отиде чак 21-и след потеглянето. Лоренсо навакса голяма част от изоставането си и до финала се върна на позицията, от която тръгна.

„Преди всичко поздравления за тима и Марк за победата. Марк бе фантастичен през целия уикенд. В загрявката постигнахме значителен прогрес, благодарение на което бях по-бърз в състезанието. За съжаление се случиха някои неща – на старта натиснах бутона за ограничаване на скоростта в питлейна и моторът не тръгваше. Докато осъзнах какво е станало, се бях оказал в дъното на колоната. Трябваше да се боря, за да се върна напред. Не можем да сме доволни от този резултат”, обясни Хорхе.