Начало MotoGP News Маркес си тръгва от Хонда след края на сезона

Маркес си тръгва от Хонда след края на сезона

967
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Марк Маркес си тръгва от Хонда след края на сезон 2023 в MotoGP. Испанецът прекратява договора си с японския производител по взаимно съгласие и си тръгва една година по-рано. Очаква се Маркес да продължи кариерата си в Грезини Дукати, където ще кара заедно със своя брат Алекс.

Маркес се присъедини към семейството на Хонда през 2013 г. Испанецът пристигна в заводския тим на японците като световен шампион от Moto2. Маркес се качи на подиума още в дебютния си старт в Катар и записа първия си успех в MotoGP две състезания по-късно в Остин.

Испанецът спечели титлата в дебютния си сезон. После той стана световен шампион и през следващата кампания. Маркес изпитваше известни затруднения през сезон 2015 и завърши зад тогавашните пилоти на Ямаха Хорхе Лоренсо и Валентино Роси

Маркес доминира в шампионата от 2016 до 2019 г. 30-годишният състезател печелеше с доста убедителна разлика спрямо своите съперници.

През 2020 г. кариерата на Маркес бе временно прекратена заради инцидент на пистата Херес. Испанецът счупи дясната си ръка по време на първия старт за тогавашната кампания. После той претърпя три операции и не взе участие в остатъка от сезона.

През 2021 г. Маркес отново пропусна няколко старта заради травмата на ръката и проблеми с диплопия. Пилотът на Хонда все пак спечели състезанията в Германия, САЩ и Емилия Романя. Успехът на Мизано е последен за него до този момент.

Миналата година Маркес също пропусна немалко стартове заради нова операция на дясната ръка. Шесткратният световен шампион се върна в последната фаза на сезона и дори финишира втори в Гран при на Австралия. Това бе и единственият подиум за него през 2022 г.

Тази година Маркес отново изживява една тежка кампания. Състезателят на Хонда финишира трети в спринта на пистата Алгарве. В състезанието той удари Мигел Оливейра, в резултат на което получи нова травма и пропусна следващите три надпревари. После той не стартира в Германия и Нидерландия заради тежки инциденти и последвали фрактури. Миналата седмица той финишира трети в Гран при на Япония и записа първи подиум за 2023 г.

Слуховете за напускането на Маркес се появиха още през лятото. От Хонда обявиха, че испанецът е свободен да си тръгне, макар че има договор до края на 2024 г.

През последните седмици Маркес бе свързван с преминаване в тима на Грезини Дукати. Там той ще кара едногодишен мотор на Дукати. Тези спекулации се засилиха след като той не бе никак доволен от прототипа на Хонда за 2024-та, който тества в Мизано.

Днес стана ясно, че Маркес си тръгва предсрочно от Хонда. Двете страни са се споразумели да прекратят сътрудничеството си след края на сезон 2023 на световния шампионат MotoGP. Маркес и Хонда са се съгласили, че е в техен интерес да търсят други пътища в бъдеще, за да постигнат по най-добрия начин съответните си цели и задачи.

Така се слага край на 11-годишното сътрудничество между Марк и HRC, в което те постигнаха заедно шест световни шампионата в премиер класа, пет „Тройни корони“, 59 победи, 101 подиума и 64 полпозишъна.

Маркес и Хонда ще продължат да си оказват пълна подкрепа за оставащите кръгове от сезона на световния шампионат на MotoGP през 2023 г. HRC пожелава на испанеца всичко най-добро в бъдещите му начинания.