Начало MotoGP News Маркес записа изненадващ полпозишън в Япония

Маркес записа изненадващ полпозишън в Япония

437
0
Марк Маркес, Хонда
Марк Маркес, снимка Ред Бул Контент Пуул

Марк Маркес спечели изненадващ полпозишън в Гран при на Япония. Пилотът на Хонда се справи най-добре на мократа писта Мотеги и записа най-бързата обиколка за 1:55.214 мин. Това бе първа победа в квалификация за Маркес от предишното издание на Гран при на Япония преди три години. Втори на 0.203 сек. финишира Йохан Зарко (Прамак Дукати). Последното място на първата редица за утрешната надпревара на Мотеги бе заето от Брад Байндър с КТМ.

Маркес даде най-добро време и във втората свободна тренировка. Испанецът финишира пред Хорхе Мартин и вчерашният първенец Джак Милър.

Лошите атмосферни условия принудиха рейс контролът да отмени третата тренировка и да забави старта на квалификацията с повече от час. След няколко обиколки на колата за сигурност и проверки на трасето, квалификацията за Гран при на Япония най-накрая започна. Температурите на въздуха и асфалта бяха с еднакви стойности- 22 градуса по Целзий. Влажността бе 100 %.

Пилотите трябваше да бъдат изключително внимателни заради застояла вода в някои участъци от асфалта. Накагами стана първата жертва на коварните условия в домашната му Гран при. Състезателят на LCR Хонда катастрофира на 14-ти завой на пистата Мотеги.

Пилотите на Прамак Дукати заеха първите две позиции в Q1, докато Бастианини изпитваше сериозни затруднения на наводненото трасе. Италианецът падна на завой №5 и преждевременно приключи участието си в сесията.

След края на първия сегмент от квалификацията в Япония Зарко и Мартин заеха първите две места и продължиха напред. Първи под чертата завършиха Марко Безеки (VR46 Дукати), Франко Морбидели (Ямаха) и Енеа Бастианини (Грезини Дукати). На шеста редица се класираха Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Алекс Маркес (LCR Хонда) и Алекс Ринс със Сузуки. Седмата редица бе заета от Тецута Нагашима (Хонда), Реми Гарднър (КТМ Tech 3) и Такуя Цуда (Сузуки). Последните стартови позиции за утрешната Гран при на Япония бяха заети от Раул Фернандес (КТМ Tech 3), Кал Кръчлоу и Дарън Байндър от тима на RNF Ямаха и Такааки Накагами (LCR Хонда).

Още в началото на Q2 Маркес и Зарко започнаха борбата за полпозишъна. Двамата бяха чувствително по-бързи от всички свои съперници. Маркес летеше на мократа писта Мотеги и записа най-бързата обиколка от началото на сесията. Междувременно Баная се бореше с мотора на Дукати и дори не бе записал време в топ 10.

До края на квалификацията за Гран при на Япония Маркес още веднъж подобри постижението си и записа първи полпозишън от три години насам. До него на първа редица ще застанат Зарко и Байндър.

От втора редица ще стартират Маверик Винялес (Априлия), Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Алейш Еспаргаро (Априлия). Зад тях се наредиха Джак Милър (Дукати), Мигел Оливейра (КТМ) и Фабио Куартараро (Ямаха). Топ 12 допълниха Лука Марини (VR46 Дукати), Пол Еспаргаро (Хонда) и Франческо Баная (Дукати).