Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: На подиума в Бахрейн имаше три Ред Бул-а

Марко: На подиума в Бахрейн имаше три Ред Бул-а

4545
0
Серхио Перес, Макс Верстапен, Фернандо Алонсо
Серхио Перес, Макс Верстапен и Фернандо Алонсо; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Въпросът с привлечените от Астън Мартин инженери и главния аеродинамик на Ред Бул продължава да вълнува ръководения от Кристиан Хорнер екип. Хелмут Марко заяви пред Сервус ТВ, че на подиума в Бахрейн имало „три Ред Бул-а“. Техническият директор на Астън Мартин е бившият шеф на отдела за аеродинамика в Милтън Кийнс Дан Фелоус неговото наемане в Силвърстоун предизвика разправия и се стигна до съд. В крайна сметка Астън Мартин и Ред Бул се разбраха. Междувременно още няколко инженери отидоха в екипа на Лорънс Строл.

Още по време на сезон 2022 пък Астън Мартин смени посоката на развитие на болида си. Появилият се в Барселона вариант на AMR22 наподобяваше Ред Бул RB18. Тогава Хорнер и Марко дори заплашваха със съд, говореха за вътрешно разследване, но нищо от това не се случи. През миналия уикенд шефът на тима от Милтън Кийнс опита да го обърне на шега. Той заяви, че „имитацията е висша форма на ласкателство“. Марко пък твърдеше, че се радва за Фернандо Алонсо, но не пропусна да отбележи хапливо привличането на толкова инженери.

Ясуаки Асаки, Хелмут Марко, Коджи Ватанабе
Хелмут Марко с Ясуаки Асаки и Коджи Ватанабе; снимка: Ред Бул Контент Пуул

„Няма как да се изтрие това, което е в главата на Фелоус. Не е и забранено да се копира концепция, но може ли да се копира толкова детайлно ако нямаш някаква документация, файлове за нашата кола? Имаше три Ред Бул-а на подиума, последният само бе с различен двигател“, каза Марко

Почти същата реплика – за три Ред Бул-а на подиума в Бахрейн – каза и Серхио Перес непосредствено след финала на състезанието. Самият Дан Фелоус в една от първите си публични изяви като технически директор на Астън Мартин разказа, че едно от най-големите предизвикателства за него е превръщането на доскоро малкия отбор в претендент за успехи. Той го е изживял след купуването на Ягуар от Дитрих Матешиц.

„Малък отбор с крайно ограничен бюджет изведнъж получи значително по-сериозни средства, по-голяма техническа сила. Да наблюдаваш как този тим расте е невероятно вълнуващо. Случващото се в Астън Мартин понастоящем носи много подобно чувство на станалото в Ред Бул преди години“, обясни Фелоус.

Допреди началото на сезона пък Марко, който в края на април ще навърши 80 години, твърдеше, че най-сериозният съперник на Ред Бул ще е Мерцедес. След първата надпревара за състезателната година смени посоката на прогнозите си.

„Казах го и преди – Алонсо ще е трети. Битката му с [Люис] Хамилтън бе невероятна. Твърд, но честен двубой. Истинска стара школа. Ако Фернандо бе стартирал от по-предна позиция, щеше да е заплаха и за нас“, коментира Марко

Засега Астън Мартин и Алонсо се въздържат да говорят за битка за шампионата. Двукратният световен шампион обаче е на мнение, че при подходящи обстоятелства би могъл да спечели победа тази година.