Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Уж няма ултиматум, а Марко на практика заплаши Рикиардо с Лоусън

Уж няма ултиматум, а Марко на практика заплаши Рикиардо с Лоусън

1204
0
Петер Байер, Хелмут Марко, Лиам Лоусън
Петер Байер, Хелмут Марко и Лиам Лоусън; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко и Даниел Рикиардо упорито отричаха преди броени седмици, че австрийският съветник на Ред Бул е поставил ултиматум на пилота да подобри представянето си. В интервютата си преди уикенда за Гран при на Китай обаче Марко на практика направи точно това. Освен това призна, че резервният пилот на Ред Бул и Виза РБ Лиам Лоусън може да напусне, ако не получи титулярно място за догодина.

„Изискването за Даниел е да е видимо по-бърз от Юки [Цунода], ако иска да му остане някаква надежда за място в Ред Бул. Досега това не бе така, въпреки че двамата бяха близо в Япония. Да видим как ще се развие ситуацията“, коментира Марко.

„Имаме силен пилот като Лиам Лоусън за резерва. Би било вълнуващо, ако покара във Формула 1 тази година, за да получим дори по-ясна картина. По договор той може да отиде в друг отбор ако не получи място при нас за 2025 г. Но това е сложна тема, трябва наистина да почакаме, за да видим как ще се развият нещата“, каза още австриецът

Това бе възприето като директна заплаха към Рикиардо, че ако не подобри представянето си, още този сезон може да бъде заменен от Лоусън. В Ред Бул са правили подобни промени сред пилотите си многократно в историята си във Формула 1.

Марко не пропусна темата за Карлос Сайнц и продължаващото обсъждане на евентуално връщане на испанеца в Ред Бул.

„Сайнц прави най-силния си сезон във Формула 1. Познаваме го от времето му в Торо Росо. Но тогава той бе дълбоко наранен, когато доверието ни падна върху [Макс] Верстапен, а не върху него. Сега говорим с него, но той има много изкушаващо предложение от Ауди, което не можем да си позволим или да наддаваме. Ако обаче [Серхио] Перес поддържа нивото на представянето си като през последните състезания, като квалификацията в Япония например, то той със сигурност е най-добрата ни опция за 2025 г.“, каза Марко.

Марко отхвърли също така спекулациите от последните дни за това, че отборът на Виза РБ може би се продава

В Япония се появи слух, че Гюнтер Щайнер събирал група инвеститори, за да придобие тима от Фаенца.

„Наистина не разбирам откъде продължават да се появяват тези нещо. Всичко беше изяснено и уточнено с акционерите“, бе категоричен Марко.