Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Сайнц: Никой не може да знае кой ще е най-добрият двигател за...

Сайнц: Никой не може да знае кой ще е най-добрият двигател за 2026 г.

1707
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц; снимка: Виктор Алекян

Иван Тенчев, Шанхай. Карлос Сайнц заяви на своя брифинг днес на пистата в Шанхай, че прави един наистина добър сезон до момента във Формула 1. Но испанецът подчерта, че е давал всичко от себе си и в Торо Росо, и в Макларън и в Рено. Когато си по-назад обаче, това просто по-трудно се вижда. Той заяви още, че усилията, които са положили с Шарл Льоклер, Фредерик Васьор и целия екип на Ферари очевидно най-после дават резултат. Тимът е поел в добра посока, но за жалост пътищата им ще се разделят.

„Това не бе мое решение, но животът е такъв, какъвто е. Аз нямам контрол над тези неща“, заяви единственият победител в последните два сезона, който не кара Ред Бул

Сайнц заяви също така, че уикендът ще бъде наистина много интересен предвид характеристиките на пистата в Шанхай и SF-24. Бе категоричен, че не очаква да има някакви ужасяващи проблеми с настройките или картина като в Турция ако вали. Всичко отново ще зависи в голяма степен от т.нар. грейнинг и той вярва, че във Ферари са поставили тези проблеми под контрол.

В центъра на вниманието по време на срещата с медиите обаче изобщо не бе състезанието и доброто представяне на Карлос. Говори се какво ще реши той като продължение на кариерата си особено на фона на обявения контракт на Фернандо Алонсо с Астън Мартин. Въпросите бяха както дали се цели в краткосрочен договор с тим, с който може да се бори веднага да спечели (евентуално Ред Бул догодина) или по-скоро с по-дълга перспектива в Мерцедес или дори Заубер/Ауди. Важно е и колко време още си дава испанецът, за да реши бъдещето си.

„Очевидно е, че колкото по-скоро се стигне до този момент – колкото по-скоро се развие всичко, толкова по-добре, макар че в същото време това не ми се отразява на представянето тази година. Но колкото по-рано го извадиш от главата си и от ситуацията, толкова по-добре“, каза Сайнц.

„Това обаче изисква време, така че сега трябва да си го дадем. Да позволим на нещата да се случат и да видим какво ще стане“, допълни испанският пилот.

В къщата на Ферари встрани присъстваше прав мениджърът на пилота и негов братовчед Карлос Оноро, който се подсмихваше, но внимателно слушаше всяка дума и въпрос. Сайнц заяви още, че реално трябва внимателно да проучат всичко оферти. Никой обаче не може да е сигурен, че ще избере точния тим в правилния момент.

„Всички опции са жизнеспособни в момента за мен“, отбеляза Сайнц. „Така че трябва да обмисля всички варианти.“

Алонсо заяви по-рано днес, че за него е бил от голямо значение фактът, че през 2026 г. Астън Мартин ще получава задвижващи системи от Хонда, чиито мотори в момента са в шампионските коли на Ред Бул. Двукратният световен шампион не вярва, че ще се повтори ситуацията с „GP2 мотора“ от годините им в Макларън.