Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Не беше планирано Макс да стартира със софт

Марко: Не беше планирано Макс да стартира със софт

6959
0
Макс Верстапен, Люис Хамилтън
Макс Верстапен и Люис Хамилтън; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко заяви след квалификацията за Гран при на Абу Даби, че не е било планирано Макс Верстапен да стартира със софт в последния кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2021 г. Пилотът на Ред Бул спечели първата позиция на грида, но ще потегли със софт.

„В петък имахме дълга серия с меките гуми, данните ги нямаме още. А и зависи от температурата. Не можем да кажем дали ще е възможно да минем само с един питстоп“, каза още Марко

Австриецът обясни, че медиумът от Q2 на Верстапен е бил твърде повреден и не са искали да рискуват. От екипа преди квалификацията казали на Макс, че трябва да направи още една обиколка като в Джеда. Освен това Марко благодари на Серхио Перес за изтеглянето и работата в екип.

Верстапен също каза след сесията за разпределение местата на грида, че е искал да стартира с медиум.

„Направих добър първи бърз тур, чудесно изтегляне се получи. Вчера се чувствах добре в дългата серия със софт, така че решението не бе трудно. Особено ако стартираш пръв, каквото бе и желанието ни“, допълни Макс.

Кристиан Хорнер обясни, че в Ред Бул са обсъждали изтегляне на сутрешния брифинг

„Намалихме аеропритискането, това бе единственият начин да се противопоставим на Мерцедес на правите. След Q1 си мислех, че няма начин да достигнем даваните от Люис [Хамилтън] времена. В Q2 обаче нещата се получиха. Не сме твърде разочаровани от това, че Макс ще стартира със софт. Медиум са по-издръжливи. Обиколката на Макс обаче бе една от най-добрите за годината. Изтеглянето носи 0,1-0,2, но не и половин секунда. Направи абсолютно невероятен последен сектор“, каза още Хорнер.