Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко не харесва коментарите на Ралф Шумахер за Перес: Да се надяваме,...

Марко не харесва коментарите на Ралф Шумахер за Перес: Да се надяваме, че не е имал предвид Мик да го замести

1647
0
Хелмут Марко, Серхио Перес
Хелмут Марко и Серхио Перес; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Бъдещето на Серхио Перес в Ред Бул продължава да е под въпрос, въпреки че мексиканският пилот има договор с тима от Милтън Кийнс за 2024 г. Мненията в самия отбор не са еднозначни. Шефът на екипа Кристиан Хорнер настоява, че Перес и тимът със сигурност ще изпълнят споразумението си. Хелмут Марко обичайно има повече колебания. Веднъж твърди, че договорът ще бъде спазен, друг път, че „100% гаранция няма за нищо във Формула 1“. 80-годишният съветник на Ред Бул в Гран при обаче забелязва коментари на странични наблюдатели и тези на Ралф Шумахер явно са му направили впечатление. Бившият F1 пилот от доста време твърди, че дните на Перес в Милтън Кийнс са преброени. В Нидерландия пък каза, че Макс Верстапен вероятно ще избере кой да му е съотборник.

Марко не бе особено доволен от представянето на Перес на пистата Зандвоорт. Мексиканският пилот изпусна подиум заради наказание за превишена скорост в питлейна.

„За съжаление Чеко понякога кара наистина добре, но не успява да извлече абсолютно всичко от колата без да сбърка. На Зандвоорт например вероятно нямаше да завърши в точките ако не бе червеният флаг“, посочи австриецът.

„Гаранция за работа… Има ли такова нещо във Формула 1? При всички случаи има договорна гаранция. Да се надяваме, че Ралф не е имал предвид Мик Шумахер да замести Перес“, подметна Марко

Според друг бивш пилот от Формула 1 – Герхард Бергер, който преди време бе съсобственик в Торо Росо/Алфа Таури – Перес трябва да помисли за смяна на отбора.

„Ако Макс имаше реален съперник, разликата можеше и да е по-малко. Но Макс си е Макс, а колата носи останалото. Верстапен просто е в своя собствена лига. Предимството е такова, че останалите се доближават единствено в дни, когато всичко им е вървяло като по вода, а в Ред Бул нещо като никога не се е получило. И дори тогава Макс вади нещо невероятно“, коментира Бергер.

„Перес няма проблем с психиката или нещо подобно. Той е нормален пилот, добър състезател със съотборник, притежаващ изключителен талант. Ако Серхио е интелигентен, ще си намери друг отбор. Но никога няма да е в състояние да побеждава редовно Верстапен. Макс е талант, какъвто се появява веднъж на 30 години. Затова никой не може да го бие в момента“, допълни австриецът.

Според Бергер понастоящем Макларън е втора сила при отборите, Мерцедес не изглежда зле, а сред пилотите впечатление му правят Ландо Норис, Оскар Пиастри и Джордж Ръсел.

„Доволен съм освен това да видя, че пилоти могат да стигнат до F1 и през ДТМ. Алекс [Албон] върши страхотна работа за Уилямс. Лиам Лоусън получи шанс в Алфа Таури, но да не забравяме, че го хвърлиха директно в дълбокото. По отношение на Ферари – отстрани е трудно да се прецени какво става там. Но определено смятам, че чисто технически Скудерията бе по-добре през миналата година. За съжаление не опитаха да задържат Матия Биното – може би като технически директор, а Фред Васьор да се занимава със спортните аспекти“, добави Бергер.