Начало Избрани Марко: Не сме доволни от настоящото представяне на Алфа Таури

Марко: Не сме доволни от настоящото представяне на Алфа Таури

1220
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко; снимка: Майкъл Потс

Д-р Хелмут Марко за пореден път коментира бъдещето на Алфа Таури в F1. Съветник на Ред Бул отново даде да се разбере, че няма опасност за съществуването на тима от Фаенца, въпреки ужасното началото на сезона.

Бъдещето на Алфа Таури бе под въпрос след смъртта на Дитрих Матешиц в края на 2022 г. Говори се, че новото висше ръководство на Ред Бул не е било никак доволно от представянето на екипа. Някои слухове дори твърдяха, че Оливер Минцлав е готов да продаде базирания във Фаенца екип и дори вече е получил няколко оферти.

Алфа Таури изпитва сериозни затруднения от началото на тазгодишната кампания. Базираният във Фаенца отбор заема последното място при конструкторите. До момента Алфа Таури има спечелени само две точки благодарение на Юки Цунода. Младият японец финишира десети в състезанията в Австралия и Азербайджан

Същевременно другият пилот на Алфа Таури Ник де Врис все още не може да запише класиране в топ 10. 28-годишният състезател постоянно се бори с трудния за управление болид АТ04. Слабото представяне на Де Врис дори повдигна слухове за неговата замяна след лятната пауза. Самият д-р Марко призна, че нидерландецът е получил жълт картон и трябва да подобри резултатите си.

Наскоро д-р Марко призна, че нито той, нито висшето ръководство на Ред Бул не са доволни от резултатите на Алфа Таури. Въпреки това, австриецът отново гарантира, че няма никакви притеснения относно бъдещето на италианския екип.

„Не сме доволни от настоящото представяне на Алфа Таури. Вярвам, че самият отбор също не се радва от постигнатите резултати до момента“, сподели Марко.

„Основната задача на Алфа Таури все още е да обучава младите ни таланти, за да могат да направят следващата стъпка. Това е работило добре в миналото. Сегашният пример с Юки Цунода показва, че работи и днес, въпреки все още скромния брой точки“, добави съветникът на Ред Бул.

Марко също така каза, че синергията с Ред Бул ще се увеличи още повече в бъдеще. Това означава, че част от инженерите ще бъдат прехвърлени във Великобритания. Въпреки това основната база на екипа остава във Фаенца.

„Надяваме се, че Алфа Таури ще успее да се подобри тази година. За в бъдеще планът е да разширим сътрудничеството с Ред Бул Рейсинг – в рамките на позволеното от правилника – за да може да се използват ефективно повече ресурси. За тази цел е планирано част от екипа да замине за Англия. Разбира се, главната база ще остане във Фаенца“, завърши д-р Хелмут Марко.