Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко не вярва, че Верстапен ще напусне Ред Бул преди края на...

Марко не вярва, че Верстапен ще напусне Ред Бул преди края на своя договор

1816
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко отново коментира темата за бъдещето на Макс Верстапен. Австриецът беше категоричен, че младият нидерландец няма да си тръгне от тима просто така. Марко добави, че Верстапен няма да се изкуши да отиде в друг отбор дори и ако получи много тлъста оферта.

Верстапен се състезава за Ред Бул от 2016 г. насам. Преди това той караше за младежкия тим на Торо Росо. В началото на 2022 г. той подписа нов договор, според който ще остане в Милтън Кийнс до края на сезон 2028. По този начин Макс ще бъде част от Ред Бул и след влизането на новите технически правила за задвижващите системи

Очакванията са Верстапен да приключи кариерата си в Ред Бул. От друга страна обаче, в света на F1 често пъти се случват много обрати. Последният такъв беше в началото на този месец. Тогава Люис Хамилтън хвърли бомба, след като обяви, че напуска Мерцедес в края на 2024-та, за да се присъедини към Ферари.

Решението на седемкратния световен шампион шокира всички, включително и ръководството на Мерцедес. Сега германският производител е изправен пред задачата да намери заместник на 39-годишния британец.

Една от опциите за Мерцедес може да бъде именно Верстапен. Предположенията са, че тимът от Бракли ще опита да „отмъкне“ нидерландеца от Ред Бул, като му предложи примамлива оферта.

Междувременно Хелмут Марко отново коментира възможността Верстапен да премине в Мерцедес. Австриецът обясни каква точно е ситуацията с трикратния световен шампион.

„Както във всеки договор в F1, тук също има клаузи за постигане на резултати. Такива са включени и в договора на Макс“, сподели Марко.

„Не мисля, че непонятната сума е проблем за него. Ако не сме в състояние да му осигурим автомобил, който е способен да печели. Разбира се, че той се интересува от успеха, тъй като състезател. Няма как да стане по-млад.“

„И ако той не види светлина в тунела с Ред Бул и тези критерии влязат в сила, тогава е съвсем ясно, че ще се оглед другаде. Но къде ще има нещо по-добро място от това?“, добави съветникът на Ред Бул.

Ред Бул трябва да вземе решение кой ще бъде до Верстапен догодина, тъй като договорът на Серхио Перес изтича в края на сезона. Според Марко, тимът иска да види как ще се представи Перес в ранните етапи на кампанията, преди да реши дали да удължи договора или да го освободи. Кандидати за мястото на мексиканеца не липсват- Даниел Рикиардо, Юки Цунода, Лиам Лоусън и др.

„Перес все още има договор за 2024 г. Всичко зависи от него“, обясни Марко.  „Ако той се намира във форма, подобна на тази, в която завърши последните състезания [през 2023 г.], тогава лесно можем да говорим за допълнително удължаване.“

„[Даниел] Рикиардо трябва да покаже, че има ясен контрол над [Юки] Цунода. Тогава той може да бъде кандидат. Но вие попитахте за дата. Бих казал, че след лятната ваканция вече може да имате готови определени съображения“, завърши съветникът на Ред Бул.