Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко одобрява идеята за спринтови стартове в събота: Има твърде много скучни...

Марко одобрява идеята за спринтови стартове в събота: Има твърде много скучни състезания

1656
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко по принцип опровергава твърдения на шефа на Ред Бул във Формула 1 Кристиан Хорнер, но през последните дни противоречи сам на себе си. Съветникът на отбора от Милтън Кийнс се изказа в полза на идеята за спринтови надпревари в съботите на състезателни уикенди, което е в рязък контраст с по-раншно негово мнение.

Идеята за спринтови стартове бе обсъждана по време на заседание на F1 комисията. На последната среща обаче най-важно бе да се вземе решение дали да се спре развитието на задвижващите системи в Гран при. Затова въпросите за съботните спринтове и за евентуално ограничаване заплатите на пилотите бяха оставени за по-нататък. Все пак се коментираше, че идеята за надпревари в деня, който по принцип е определен за квалификации, е била приета доста добре. Изявлението на Марко пред RTL го потвърди.

„Това е добро решение. Има твърде много скучни състезания“, каза Марко. „Сега сме набелязали три подходящи писти, на които може да се изпреварва.“

Става дума за трасетата в Канада, Италия и Бразилия. От пистата Жил Вилньов вече заявиха, че са готови да проведат експеримент, стига стартът там да се състои.

Позицията на Марко обаче е изненадваща, като се има предвид мнението му по въпроса за спринтови надпревари и обърната стартова решетка, изказано през 2019 г. Тогава той бе категоричен пред Сервус TV, че подобни промени изобщо не са необходими.

„Това са абсурдни планове. Защо не може Формула 1 да е като футбола или тениса – спортове, в които правилата са кажи-речи непроменени през последните 40-50 години? Във Формула 1 трябва да печели най-добрият пилот, спортът – да е лесен за проследяване от хората, а правилата – разбираеми“, каза тогава Марко

На същото мнение по онова време е и световният шампион за 1997 г. Жак Вилньов.

„Би било забавно, но това не е Формула 1. Подобно нещо би превърнало един професионален спорт в игра. Според мен не трябва да се правят промени с цел всичко да изглежда по-интересно по телевизията. Има някои непоклатими неща, които не бива да се пипат. Всички постоянно гледат към 50-те, 60-те, 70-те години на XX век, към ерата на [Аертон] Сена и [Ален] Прост и казват колко страхотно е било тогава. Но Сена и Прост затваряха всички с обиколка, нямаше изпреварвания – страхотно ли е това? Или просто в наши дни търсим нещо ново на всеки 5 секунди? Убеден съм, че ще разрушим Формула 1, ако я тикнем в такава посока“, заяви Вилньов.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)