Начало Избрани Марко пак заплашва с оттегляне на Ред Бул от F1 ако няма...

Марко пак заплашва с оттегляне на Ред Бул от F1 ако няма промяна в прилагането на правилата

10345
0
Кристиан Хорнер и Хелмут Марко
Кристиан Хорнер и Хелмут Марко, снимка Ред Бул Контент Пуул

Въпреки че Макс Верстапен спечели първата си световна титла, Хелмут Марко отново заплашва с оттегляне на Ред Бул от F1. Съветникът на тима от Милтън Кийс не е доволен от начина, по който в момента се прилагат правилата в спорта. 

Верстапен спечели световното първенство след като изпревари Хамилтън в последната обиколка в Гран при на Абу Даби. Люис не получи наказание след като мина напряко в първата обиколка и спечели предимство спрямо нидерландеца. Имаше и много дебати по това как приключи самата надпревара. Мерцедес подадоха два протеста, които бяха отхвърлени от стюардите. Въпреки това отборът от Бракли заяви, че ще обжалва тези решения в съда.

Марко разкритикува Мерцедес и ги нарече „лоши загубеняци“. Също така бе много разочарован от това как е бил засегнат спорта от проблеми с наредбите и повикванията на стюардите през този сезон. Австриецът иска скоро да бъдат направени промени по този въпрос:

„Ще обмислим бъдещето си в F1 ако то няма ефект през следващите години. Решенията трябва да бъдат бързи и недвусмислени. Трябва да стават за секунди и не трябва да бъдат различни всеки път“, заяви Марко.

Скоро време ще се проведат изборите за нов президент на ФИА, който ще заеме мястото на Жан Тод. Марко се надява, че този въпрос ще бъде приоритет за наследника на французина.

„Това не е наша работа, но след като са допуснати толкова много грешки и са взети недостойни решения, със сигурност има нужда от промяна. Новият президент на ФИА трябва да започне работа по това незабавно“.

Това не е първият път, в който Ред Бул изразяват недоволството си от решенията на стюардите. След предпоследното състезание за сезона в Саудитска Арабия, шефът на отбора Кристиан Хорнер изрази разочарованието си от ФИА. Тогава Верстапен получи две наказания по време на борбата си с Хамилтън. Той смята, че е взето правилно решение в последния етап от състезанието в Абу Даби.

„Стана въпрос за „нека да се състезават““, сподели Хорнер. Беше жизненоважно за това, което говорихме толкова често „нека да се състезават, нека да се състезават“. Стюардите и директорът на състезанието Майкъл Маси взеха правилното решение. Те извадиха изостаналите коли и имаше чиста битка в последната обиколка. Това наистина обобщава случващото се през тази година“, обясни Кристиан Хорнер.