Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко разкри още подробности относно организацията на Гран при на Австрия

Марко разкри още подробности относно организацията на Гран при на Австрия

995
0
Ред Бул Ринг, Гран при на Австрия
снимка: Ред Бул Контент Пуул

Формула 1 крои планове шампионатът за 2020 г. да започне в началото на юли на пистата Ред Бул Ринг в Австрия. Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко разкри допълнителни подробности относно организацията. Според него единствено сериозен скок в броя на заразените с коронавируса може да попречи на провеждането на състезанието.

„Ако през следващите седмици заразените се увеличат рязко, то нищо няма да можем да сторим. Не е по силите ни”, заяви Марко.

Засега обаче подготовката върви добре, доколкото е възможно в условията на пандемия. Според информацията на пистата няма да има не само публика, но и журналисти и VIP гости. Единствено екипите на ФОМ ще пътуват за Ред Бул Ринг. Дори телевизионните канали с договори за излъчване на Гран при надпреварите няма да бъдат допускани до трасето и ще коментират от студиата в страните си.

Всеки отбор ще има право да пътува с 60 до 80 служители. Според изчисленията при тези ограничения на пистата ще има около 1000 души. Те ще трябва да изпълняват строги предписания за безопасност, включващи задължително носене на маски и спазване на 2 метра дистанция. Всеки тим ще е настанен в отделен хотел и ще се придвижва до трасето със специално подготвени микробуси. Напускането на хотела ще е разрешено единствено с цел придвижване до пистата и съответно прибиране от трасето обратно там.

Планирането на два поредни старта пък означава, че след 5 юли хората от отборите, които са в Австрия, ще изчакат на място следващото състезание

„Понеделник, вторник и сряда след надпреварата всички ще са задължени да си останат по хотелите. Подобни ограничения се налагат, тъй като не може всеки път да се правят тестове. А в Австрия ще могат да влязат само хората с отрицателен резултат от теста”, допълни Марко. „Вече сме готови, макар че щеше да е възможно да се справим и само три седмици преди първия състезателен уикенд.”

В момента австриецът, който в края на април навърши 77 години, работи по разрешение Формула 1 да използва военното летище в Целтвег, където да кацнат чартърите с хора и оборудване. Летището на Грац по принцип не е далеч – на около 50 км, но Целтвег е само на 5 км. Това би ограничило максимално пътуването до пистата.