Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 скоро ще оповести ревизиран календар за 2020 г., планира първи...

Формула 1 скоро ще оповести ревизиран календар за 2020 г., планира първи старт в Австрия

1420
0
F1, Формула 1
снимка: Спас Генев

Формула 1 ще оповести възможно най-скоро ревизиран календар за 2020 г., заяви председателят и главен изпълнителен директор на спорта Чейс Кери. Целта е шампионатът да започне в началото на юли в Австрия и да продължи до декември.

„Тази сутрин бе съобщено, че Гран при на Франция няма да се състои, но в момента увереността ни по отношение плановете да начало на сезона през лятото нараства”, заяви Кери в официално изявление.

„Целта ни е да се състезаваме в Европа през юли, август и началото на септември с първи старт в Австрия през уикенда 3-5 юли”

„През септември, октомври и ноември планираме да сме в Евразия, Азия и Америките, приключвайки сезона в Близкия изток през декември, като Бахрейн идва преди традиционния финал в Абу Даби, тоест между 15 и 18 състезания. Ще публикуваме финализирания календар възможно най-скоро.”

„Очакваме първите надпревари да са без фенове, но се надяваме те да се завърнат на събитията ни с напредване на програмата. Все още имаме работа по множество въпроси като процедури за отборите и останалите ни партньори, как да се влиза и работи във всяка страна. Здравето и безопасността на всички участници продължава да е приоритет номер 1. Ще дадем зелена светлина само тогава, когато сме сигурни, че разполагаме с надеждни процедури.”

Кери благодари на отборите, ФИА, организаторите и останалите партньори на спорта, с които работи ежедневно, за да осъществи плановете за реорганизация на сезона

„Трябва да отбележим и факта, че екипите ни подкрепят в момент, когато съсредоточиха огромни усилия върху конструирането на респиратори, за да помогнат на заразените с COVID-19.”

„Всички планове могат да се променят, тъй като все още има много неизвестни по отношение на вируса. Желанието ни е светът да се завърне към по-нормална ситуация, но осъзнаваме, че това трябва да стане по безопасен начин.”

Оригиналният календар на Формула 1 за 2020 г. се състоеше от 22 старта – най-много в историята на спорта. Първото отложено състезание бе Гран при на Китай, след като в Ухан избухна епидемия от коронавируса. След това заразата превзе целия свят и състезанията започнаха да отпадат от календара едно след друго. Формула 1 направи опит за старт в Австралия. В четвъртък преди тренировките там обаче бе установено, че член на екипа на Макларън е заразен с COVID-19. Това доведе до отмяна на състезанието. Организаторите в Монако също се отказаха да правят старт тази година. Гран при на Франция бе отменена официално днес. Останалите седем надпревари се водят отложени и се водят преговори за пренасрочването им.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter