Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Ред Бул ще има решение за двигатели в началото на декември,...

Марко: Ред Бул ще има решение за двигатели в началото на декември, моторите трябва да се опростят

1243
0
Ред Бул, Макс Верстапен
снимка: Ред Бул Контент Пуул

В тима на Ред Бул се надяваха до края на ноември да са наясно с доставката на задвижващи системи за отбора след 2021 г. Хонда се оттегля от Формула 1 в края на следващия сезон и в Милтън Кийнс търсят решение на проблема. Ноември обаче е в края си, а такова все още няма. Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко заяви преди уикенда за Гран при на Бахрейн, че ситуацията ще се изясни в началото на декември.

„Решение все още не е взето, но в началото на декември ще разберем в каква посока ще продължим“, заяви Марко

„Конструирането на задвижващи системи по настоящите правила е сложно и скъпо. Ако от ФИА искат да привлекат във Формула 1 нови производители, то моторите трябва да се опростят и по-евтини.“

Марко повтори за пореден път, че Ред Бул може да продължи работата си с двигатели Хонда единствено ако развитието на агрегати бъде замразено.

„Не да вършим конструкторска работа, а само да обслужваме задвижващите системи. Този вариант е изгоден за нас. Но ако развитието на моторите продължи, това може да доведе до напускане на тима (от спорта)“, допълни той.

77-годишният австриец определя този начин на поднасяне условията на Ред Бул не като изнудване, а като излагане на фактите. Искането на екипа за замразяване на двигателите засега има подкрепата единствено на Мерцедес. Шефът на отбора от Бракли Тото Волф обаче посочи, че при решението какви да са бъдещите мотори Формула 1 не бива да се насочва към напълно нова конфигурация. Той пледира за запазване на двигател с вътрешно горене в комбинация с хибридна енергия и допълни, че според него не се говори за опростяване.

От Ферари и Рено пък първоначално се противопоставиха категорично на идеята за замразяване на моторите. Впоследствие се заговори, че са склонни да я приемат, но за приложение не в края на 2021-ва, а в началото на 2022-ра година.