Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко се хванал на бас за 500 евро с Хорнер дали Верстапен...

Марко се хванал на бас за 500 евро с Хорнер дали Верстапен ще спечели квалификацията и в крайна сметка е загубил

1497
0
Кристиан Хорнер и Хелмут Марко
Кристиан Хорнер и Хелмут Марко, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хелмут Марко се е хванал на бас с Кристиан Хорнер за това дали Макс Верстапен ще спечели квалификацията в Абу Даби. Пилотът на Ред Бул даде най-добро време в сесията, макар че имаше затруднения в предишните няколко сесии. По този начин Марко е загубил баса с британския му колега и му е дал 500 евро. Австриецът също така каза, че повече никога няма да залага срещу Макс.

Марко и Хорнер решиха да се хванат на бас преди квалификацията за Гран при на Абу Даби за мястото. Двамата се обзаложиха на кое място ще се класира Верстапен. Трикратният световен шампион изпитваше затруднения по време на тренировките и на практика не изглеждаше като фаворит за полпозишъна

Марко предполагаше, че Верстапен ще се нареди едва на втора редица на стартовата решетка. В крайна сметка убеждението на 80-годишния австриец се оказа погрешно. Нидерландецът се представи отлично във вчерашната квалификационна сесия и бе начело в първите два сегмента. В Q3 Макс записа феноменална обиколка и спечели 12-ти полпозишън за сезон 2023 в F1.

Това означава, че Марко е загубил баса и е трябвало да даде 500 евро на Хорнер. Съветникът на Ред Бул все пак се радваше, че пилотът и инженерите му са успели да докажат, че е допуснал грешка.

„Никога не съм вярвал, че ще успеем да се върнем в квалификацията по начина, по който го направихме. В третата тренировка загубихме половин секунда само в трети сектор, така че това също беше някакъв вид мотивация.“, сподели Марко.

„Кристиан каза, че ще се класира на първа редица или на пол, но аз казах: „Не, втора редица.“ Загубих баса. Все пак съм много щастлив, че инженерите ни свършиха фантастична работа, за да направят правилните настройки, а също и че Верстапен накрая записа силен резултат. Трябваше да познавам Макс по-добре“, добави съветникът на Ред Бул.

Самият Верстапен се изсмя на факта, че Марко е загубил пари заради него. Той предположи, че австриецът никога не трябва да се съмнява в потенциала му.

„На първо място, мисля, че Хелмут си е научил урока. Никога не залагай срещу мен“, каза Верстапен. „Разбира се, това винаги е малко рисково, защото не знаеш. Вече изпробвахме много неща по автомобила, които като че ли не решиха проблема.“

„Но мисля, че GP [Джанпиеро Ламбиазе] остана спокоен и определено премина през много варианти. След това с моята обратна връзка той измисли много добра настройка за квалификацията“, добави пилотът на Ред Бул.

Същевременно Марко каза, че вече си е научил урока. „Не мога. За съжаление той е прав.“

Марко също така смята, че по-ниските температури в края на квалификацията са помогнали на колата на Верстапен да влезе в правилния работен прозорец

„Да загубиш половин секунда в един сектор е доста лошо. Все едно си без сцепление и имаш недозавиване и презавиване.“

„Очевидно температурите помогнаха. Основното беше, че направихме правилните настройки, без да губим максимална скорост на правите защото не всички бяха убедени, че ще сме в челото. А изпреварванията са много важни, така че се нуждаем от максимална скорост“, завърши д-р Хелмут Марко.