Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен: Нямам представа колко добри ще бъдем в състезанието

Верстапен: Нямам представа колко добри ще бъдем в състезанието

940
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Абу Даби. Пилотът на Ред Бул контролираше събитията в сесията на пистата Яс Марина. Верстапен обаче не бе толкова уверен за утрешната надпревара и дори каза, че „няма представа колко добър ще бъде утре.“

Верстапен изпитваше трудности по време на трите свободни тренировки в Абу Даби. Трикратният световен шампион даде пето време в последната тренировка по-рано днес и се оплакваше от недозавиване. Разбира се, условията в сесията бяха коренно различни спрямо и не показваха реалната картина

26-годишният състезател показа отлична скорост още от началото на квалификацията в Абу Даби, която се проведе на изкуствено осветление. Нидерландецът безпроблемно оглави класирането в първите два сегмента. Това го превърна във фаворит за спечелването на полпозишъна.

Верстапен записа много добра обиколка в първото си излизане в Q3. Пилотът на Ред Бул така и не подобри постижението си след това. В крайна сметка обаче Верстапен запази първата позиция, тъй като никой друг не успя да запише по-добър резултат от неговия. Така той записа 12-ти полпозишън от началото на сезона и общо 32-ри в кариерата си.

Макс остана бе много доволен от колата си по време на квалификацията.

„Честно казано, повече ми харесва в състезанието. Но понякога, разбира се, в квалификацията имахме няколко наистина добри обиколки. Това определено показва, че детайлите могат да направят огромна разлика, защото не бях толкова щастлив до старта квалификацията. А след това, поведението на автомобила се нормализира“, сподели Верстапен. Пилотът на Ред Бул не посмя да прави прогнози за утрешната финална Гран при за 2023 г. Разбира се, трикратният световен шампион е фаворит за спечелването на четвърти пореден успех в Абу Даби.

„Нямам представа колко добри ще бъдем в състезанието. Обикновено винаги сме доста силни там. Но тук може да има малки приплъзвания заради гумите и това да ми коства много време за обиколка“, обясни Верстапен.

„Точно това се случи при нас в тренировките, но след това в квалификацията беше просто малко по-свързано. Целият уикенд беше борба, така че определено подобрихме автомобила за квалификацията. Тогава всичко изглеждаше малко по-свързано и определено можехме да натискаме повече“, заключи звездата на Ред Бул.

Съотборникът на Верстапен Серхио Перес нямаше особен късмет в днешната квалификационна сесия. Мексиканецът даде време, достатъчно да го класира в топ 5. За нещастие, постижението му бе изтрито заради нарушаване на раниците на трасето. Следователно Перес остана девети

„Беше малко трудно, особено след като имах наистина силни Q1 и Q2, но след това в Q3 с един комплект гуми не беше най-гладката сесия“, каза Перес пред медиите.

„Направих тази грешка, влизайки в завой 6 и малко подцених завой №1, така че обиколката просто не беше много чиста. Загубих няколко десети, но за съжаление се случи. Сега трябва да гледаме напред към състезанието.“

Проблемът с очертанията на пистата бе сериозен проблем на трасета като Ред Бул Ринг, Лосаил и Остин. Перес иска ФИА и F1 да работят върху по-добро решение, тъй като понякога тези граници са объркващи както за феновете, така и за пилотите и отборите.

„Наистина се надявам, че през зимата ще успеем да намерим по-добри решения за пилотите, но и за феновете, защото за нас това е просто объркващо“, обясни той.

„Завършваш квалификацията и имаш отбори, които ще спорят, за да се опитат да получат наказания за другите. Просто чувствам, че ни предстои известна работа, за да се опитаме да намерим по-добро решение за ограниченията на пистата“, каза още Серхио Перес.