Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко се прибра с Верстапен вместо с Хорнер, Ферари ухажва 4 висши...

Марко се прибра с Верстапен вместо с Хорнер, Ферари ухажва 4 висши инженери на Ред Бул

6873
0
Хелмут Марко, Оливер Минцлаф
Хелмут Марко и Оливер Минцлаф; снимка: Майкъл Потс

Хелмут Марко се прибра от Джеда след Гран при на Саудитска Арабия с Макс Верстапен вместо с Кристиан Хорнер, както обикновено пътуваше доскоро. Съветникът на Ред Бул в F1 коментира пред вестник „Де Телеграаф“, че се надява историята около компанията и Гран при отбора да се успокои, както и че още миналата година мислел да се оттегли.

„Мислех да си тръгна в края на миналия сезон. Смятам обаче, че би трябвало да помисли и за основателя на отбора Дитрих Матешиц и неговото наследство. Какви бяха неговите идеи и къде ни изведоха. Дължим му го. Трябва да гледаме на работата си и като вид респект към неговата невероятна, изумителна личност“, заяви Марко

„Какво ще стане, когато на Макс му писне ли? Ще го обсъдим помежду си. Но съм сигурен, че навсякъде ще има отворени врати за него“, допълни 80-годишният австриец.

Междувременно седмиците скандали около Ред Бул доведоха до слухове, че от Ферари се опитват да привлекат хора от техническия екип на отбора от Милтън Кийнс. Доскоро се говореше за Ейдриан Нюи и Пиер Ваше. През последните дни обаче в италианската преса се появиха твърдения, че целта на Скудерията е малко променена. Споменават се четирима висши инженери, работещи директно с Нюи и Ваше.

Единият е главният аеродинамик на Ред Бул Енрико Балбо

От Ферари се свързали с Балбо за първи път по време на уикенда за миналогодишната Гран при на Азербайджан. През 2023 г. стартът в Баку бе в края на април, тоест началният контакт е отпреди почти година.

Дейвид Морган ръководи аеро екипа на писта. Той е част от екипа на Ред Бул от шест години. Бен Уотърхаус ръководи инженерния отдел за представяне. Алесандро Германи е специалист по CFD (Computational Fluid Dynamics). Германи и Балбо са италианци.

В италианската преса се коментира и посещението на президента на Ферари Джон Елкан в Ред Бул преди надпреварата в Джеда. Според публикациите той се опитал да разбере какво се случва там „от първа ръка“. Елкан се среща с управляващия директор на компанията Ред Бул Оливер Минцлаф. Самият Минцлаф заедно с отговарящия за продажбата на енергийни напитка в концерта Франц Вацлавик се видяха в неделя с Чалерм Йоовидя. Същия ден се появи нов слух, че Кристиан Хорнер ще бъде освободен, който бе опроверган. От екипа от Милтън Кийнс заявиха, че той се радвал „на пълната подкрепа на акционерите“.