Начало Избрани Марко: Силите вече са напълно изравнени

Марко: Силите вече са напълно изравнени

2741
0
Хелмут Марко
Хелмут Марко; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Д-р Хелмут Марко смята, че Ред Бул и Ферари вече са с изравнени сили, след като Шарл Льоклер и Карлос Сайнц отпаднаха в Гран при на Азербайджан.

Ред Бул започна сезона с проблеми с надеждността. Пилотите на австрийския тим Макс Верстапен и Серхио Перес имаха общо три оттегляния в състезанията в Бахрейн и Австралия.

Но през последните седмици именно Ферари се бори да стигне до карирания флаг. В последните си шест състезания Скудерията записа пет отпадания, включително две за Льоклер.

Резултатът доведе до преобръщане на класирането. Според Марко, Верстапен вече има комфортна преднина пред най-близките си съперници благодарение на баланса на щастието.

Имахме две отпадания поради технически проблеми. Льоклер също бе споделетян от подобри затруднения. Силите вече са напълно изравнени“, каза Марко пред немското издание Motorsport-Total.

Съветникът на Ред Бул похвали последователността на Мерцедес

Междувременно Мерцедес остава на една ръка разстояние от Ферари в класирането при конструкторите. Екипът от Бракли все още има много състезания пред себе си, за да настигне Ред Бул, стига техният автомобил се върне в челото на колоната.

Мерцедес бяха най-близкия съперник на австрийския тим в Баку. Сребърните стрели се възползваха от отпаданията в челото и редовно стигаха до карирания флаг катонай-добри от останалите.“

Джордж Ръсел изостава на 51 точки от Верстапен и само на 17 от Льоклер. В един момент пилотът от Монако беше лидер във временното класиране. Същевременно Ръсел е завършил всички състезания в топ 5 и е най-последователният състезател след началото на сезон 2022 в F1.

Марко призна, че от Мерцедес са показали колко е важно да бъдеш постоянен.

Можете да видите какво ще се случи,  ако сте достатъчно постоянни. Пример за това са Ръсел и Мерцедес“, коментира Марко. Австриецът похвали отбора от Бракли за постигнатите резултати до момента.

Те не разполагат със скоростта, но постоянството им означава, че не нямат толкова голям изоставане спрямо Ред Бул.“