Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко: Според мен Алонсо е изненадата на годината

Марко: Според мен Алонсо е изненадата на годината

2354
0
Фернандо Алонсо, Алпин
Фернандо Алонсо, снимка Алпин

Д-р Хелмут Марко определи Фернандо Алонсо като „изненадата на годината“ след първата половина от тазгодишната кампания във Формула 1. Съветникът на Ред Бул заяви, че испанецът е привлякъл вниманието му през тази година.

Алонсо със сигурност показа някои забележителни резултати през сезон 2022. Двукратният световен шампион навърши 41 години в края на миналия месец, което го прави най-възрастният пилот в световния шампионат.

Той е толкова бърз и прави невероятни състезания. Според мен Алонсо е изненадата на годината“, каза д-р Марко пред австрийския вестник Osterreich.

Нивото на представянето на испанеца не е напълно свързано със статистиката. В момента Алонсо е на десето място в класирането при пилотите с актив от 41 т. В същото време съотборникът му в Алпин Естебан Окон е две позиции по-нагоре и 17 т. повече.

В началото на сезона испанският ветеран не успя да спечели точки в четири поредни старта. После той започна серия от осем поредни надпревари, в които намери място в топ 10. Засега най-доброто класиране на пилота на Алпин е пето място в Гран при на Великобритания.

Алонсо изненада всички след като обяви преминаването си в Астън Мартин през 2023 г. Двукратният световен шампион реши да се раздели с бившия отбор на Рено за трети път и да подпише многогодишен договор с тима от Силвърстоун.

Единственият въпрос е дали от Астън Мартин ще могат да му предоставят подходящия пакет. Като пилот дори смятам, че Фернандо все още може да печели състезания.“

Алонсо ще заеме мястото на Себастиан Фетел. Четирикратният световен шампион реши да сложи край на кариерата си във Формула 1 след повече от 15 години в спорта. Д-р Марко познава отлично германеца по време на престоя му в Торо Росо и Ред Бул.

Педантичността на Фетел идеално съвпадаше с нашето ДНК. Тогава всички в отбора работеше перфектно.“

Австриецът е съгласен, че Фетел е взел правилното решение да се откаже след края на сезона.

„Фетел има други приоритети. Той дори не може да се качи на подиума със своя автомобил, така че е логично да е стигнал до извода, че е време да си тръгне. Ако не влагаш сърцето и душата си в този с, просто не можеш да продължиш напред“ добави д-р Хелмут Марко.