Начало BG спорт Маршавелов, Влъчков, Веселинов и Патенов спечелиха Писта Бургас

Маршавелов, Влъчков, Веселинов и Патенов спечелиха Писта Бургас

581
0
Константин Маршавелов
Константин Маршавелов, снимка: Курти Куртев

Константин Маршавелов, Иван Влъчков, Искрен Веселинов и Огнян Патенов спечелиха Писта Бургас съответно в сериите Макси, Туринг, Спорт и Купа Лада. Състезанието беше последен 5-и кръг от Националния шампионат на Затворен маршрут.

В Макси надпреварата се реши в началото. Най-добре потегли 3-ият на грида Васко Въжаров с Опел Астра от Грийн Фокс. Той мина пред Косьо и атакува най-бързия от квалификациите Пламен Камбуров с Мицубиши Лансър Ево 9, но се удари в него и след това се прибра в бокса с поражения по колата. Пилотът на от АСК Вромос води 3 обиколки, но изглежда в резултат от сблъсъка също получи повреда и спря.

Така начело излезе Маршавелов, който до финала караше повече за публиката с дрифтове на излизане от обратните завои. Втори завърши Румен Киров от Старт-М Криводол със Субару Импреса. Местата на подиума допълни съотборника на Маршавелов – Камен Василев с Мицубиши Лансър Ево 10

„За разлика от вчера, днес решихме да използваме техниката 100 процента и да се борим за победата. Няколко обиколки се движех плътно зад лидера, но той получи повреда и отпадна. През останалата част от състезанието карах за публиката“, сподели Маршавелов след състезанието.

Камен Василев и Маршавелов
Камен Василев и Маршавелов, снимка: Lap.bg

Това е четвърта победа от пет старта за Маршавелов. Пилотът на КА-2 Рейсинг Тийм си осигури петата титла още на Писта Стара Загора, където завърши на второ място.

С победата днес на Маршавелов и третото място на Василев пловдивският КА-2 Рейсинг Тийм си осигури титлата при отборите.

В Туринг 4-а победа за сезона записа Иван Влъчков с Хонда Сивик. Пилотът на Дамасцена Алба си осигури титлата за 4-а поредна година още след предния кръг на писта Стара Загора, в която победи. И днес Иван кара с резервния автомобил.

Влъчков потегли от първа позиция и поведе. Зад него добре стартира 3-ият Стоил Неков с Хонда Сивик, който изпревари втория на грида Косьо Йорданов от Грийн Фокс с Рено Меган. Неков обаче рано получи повреда и отпадна.

Така втори излезе Косьо, но Иван вече се беше откъснал на 6 секунди. Йорданов натисна и намали разликата до под 3 сек, но след това грешка му коства загуба на 2-3 секунди. При излизането от обратния завой в ниската част на трасето от колата на Иван излизаше пушек по неизвестни засега причини.

До финала обаче автомобилът издържа и Влъчков спечели. Йорданов завърши 2-и, следван от Стоян Апостолов с Хонда Сивик и председателя на АСК Стара Загора Илия Бояджиев. Последният води оспорвана битка с Александър Димитров. Кольо Карастоянов не успя да стартира заради скъсано каре.

Подиумът в серия Туринг

В серия Спорт втора поредна победа и 3-а за сезона взе Искрен Веселинов с Хонда Сивик. Пилотът на Дианел Рейсинг изпревари най-бързия от квалификацията Александър Антон (Хонда Сиви, Автоцар Рали Сервиз) на първия обратен завой, като между двамата имаше и контакт. Трети излезе Александър Димитров.

След инцидент шампионът и лидер в първенството Симеон Симеонов от АСК Стара Загора с Хонда Сивик изостана 7-и, като бе и със счупена предна броня.

Деян Куамнов отпадна, с което Симеон мина една позиция напред. След това дори стана 5-и, изпреварвайки Кристиян Христов от ЕФКО Рейсинг с Хонда Сивик. Старозагорският пилот обаче си върна 5-ото място, а в самия край двамата минаха с 1 позиция напред след спирането на Йордан Методиев заради технически проблем. 5-ата позиция бе достатъчна на Симеонов да триумфира като шампион в класа.

В челото Антов настигна Веселинов и опита атака на първия обратен завой след старт-финала, но блокира гумите, излезе извън идеалната линия и изостана на няколко секунди. Това реши и битката за победата. Александър Димитров завърши 3-и.

Най-голяма беше интригата за титлата в Купа Лада. Там водеше Владимир Ганев (Русе кар) с Лада 2105 само с 1 точка пред Иван Лишев (АСК Диамо) и 2 пред Огнян Патенов, и двамата с Лада 2101.

Патенов обаче дръпна още в началото и до финала не позволи на Лишев да го доближи. С това пилотът на Русе Кар спечели и титлата. Ганев финишира едва 6-и. Трети се класира Гинчо Пачев.