Начало Moto News Мартин Чой европейски шампион

Мартин Чой европейски шампион

40
0
Мартин Чой

Мартин Чой (Prima Build Racing Team) спечели предсрочно титлата в клас SST 1000 в европейския шампионат по мотоциклетизъм „Алпе Адрия“. Състезаващият се с БМВ 27-годишен софиянец победи днес в Риека (Хър) и е недостижим на върха преди последното състезание, което е утре на същата писта.
Чой финишира първи в отложения старт от II кръг. Така той увеличи на 37 точки аванса си пред втория в генералното класиране – Андреас Меклау (Ав, Сузуки) и си гарантира титлата.

Мартин тръгна от първа позиция, която беше извоювал още на 14 май. На следващия ден тогава обаче състезанието беше отменено заради буря.

Макар и със закъснение, си взех своето – с усмивка коментира Чой след победата, негова четвърта през сезона в „Алпе Адриа“. – Щастлив съм от спечелването на евротитлата, която беше главната ми спортна цел за годината.

Преди две седмици Мартин стана шампион на България, а през септември ще гони и крайната победа в първенството на Източна Европа, за да оформи впечатляващ хеттрик.

В утрешния старт от IX кръг Чой също ще тръгне от полпозишън. Българинът спечели първата квалификация днес, но пропусна втората заради състезанието, в което по-късно победи. Времето на Чой – 1:28,981 мин е рекорд на трасето в квалификация в клас SST 1000. Резултатът му от най-бързата обиколка в състезанието – 1:29,631 мин, също е рекорд на пистата.