Начало Moto News Мартин Чой: Пистата в Италия е спъната, мога да защитя титлата си

Мартин Чой: Пистата в Италия е спъната, мога да защитя титлата си

98
0
Мартин Чой

Мартин Чой ще трябва да стопи 9 точки разлика, за да защити тази неделя европейската си титла по мотоциклетизъм в клас SST 1000. Последното състезание за годината в шампионата „Алпе Адрия” е на пистата край италианския град Адрия, на 90 км от Венеция. Звездата на Globul Racing Team вече е на трасето и се подготвя за решаващата битка с временния лидер Михал Фила (Чех).   

– Мартине, през 2011-а си беше осигурил титлата преди последния старт, но сега си втори и ще трябва да догонваш. С каква нагласа си за състезанието?

– Да, сега ситуацията е коренно различна и аз съм страшно мотивиран да направя обрат в последния момент и отново да грабна шампионската купа. Имах много проблеми през сезона – с мотора в първите състезания, после катастрофи, падания, две операции на ключицата…Но в мотоциклетизма е така. По-важното е, че още имам шансове да се преборя с Фила и да го изместя от първото място.

– Сега здрав ли си?

– Да, ключицата вече не ми създава дискомфорт. Чувствам се добре, възобнових аеробните тренировки. Победата в миналото състезание – на „Словакияринг”, също ме мотивира допълнително и нямам търпение да дойде стартът. Нов стимул получих и от „Армеец”, които ще подпомагат отбора ни през следващия сезон. Много искам да се отблагодаря с победи и титли на всички, които ни подкрепят в тези трудни времена. 

– Каква ще е тактиката ти в Адрия?

– Ще се опитам на всяка цена да спечеля и квалификацията, и състезанието, както и да направя най-бърза обиколка в неделя. Това би ми донесло възможния максимум от 27 точки, както стана в Словакия. Ако при това положение Фила завърши трети или по-надолу, ще го изпреваря с две или съответно с повече точки. Разбира се, възможни са и още много варианти. Аз обаче ще гоня максимума. За самото състезание сме подготвили някои тактически уловки, дано успеем да ги приложим.  

– Как оценяваш пистата?

– Късичка е. Едва 2,7 километра е и се кара почти само до трета скорост. На наш език – доста е спъната. В Серес например, където тренирам най-често, е 3,2 километра. Трасето в Плевен също е подобно. Смятам, че определено съм силен на такива писти и ми пасват. Мотоциклетът ми BMW също е отлично подготвен, благодарение на механиците.

– Вече знае ли се къде ще караш следващия сезон?

– Още не е сигурно. Има няколко варианта, а нищо чудно да се появят нови възможности. В края на месеца например, ще участвам за втори път тази година в официални тестове на DUNLOP. Неотдавна карах в тестове за тима на MZ от Moto 2. Сега обаче съм изцяло съсредоточен върху състезанието в Италия и съм много амбициран да защитя титлата си.