Начало MotoGP News Мартин спечели в Португалия, Акоста на подиума, драми за Маркес и Баная

Мартин спечели в Португалия, Акоста на подиума, драми за Маркес и Баная

576
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели състезанието в Португалия. Пилотът на Прамак Дукати записа убедителен успех и водеше от старта до финала на пистата Портимао. Втори финишира Енеа Бастианини от заводския отбор на Дукати. Последното място на подиума зае Педро Акоста (Tech3 GasGas), за който това беше едва втори старт в премиерния клас. Междувременно световните шампиони Марк Маркес (Грезини Дукати) и Франческо Баная (Дукати) се удариха по време на надпреварата.

Гран при на Португалия беше кръг №2 от тазгодишния сезон в MotoGP. Домакин на събитието бепе пистата „Аутодромо Интернасионал до Алгарве“ с дължина 4.592 км и разположена близо до град Портимао в южната част на страната.

Времето преди началото на Гран при на Португалия беше хладни, сухо и облачно. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 21 и 29 градуса по Целзий. Вероятността за валежи беше минимална. По трибуните имаше голям брой португалски фенове, които подкрепяха пилотите от MotoGP и най-вече Мигел Оливейра

Мартин потегли най-добре и поведе след старта на състезанието в Португалия. Пилотът на Прамак Дукати беше следван от Бастианини, Баная, Винялес, Милър, Марк Маркес, Байндър, Акоста, Куартараро и Ринс. В края на първата обиколка имаше инцидент на Франко Морбидели (Прамак Дукати).

Мартин запази първото място в началната фаза от Гран при на Португалия. Испанецът имаше аванс от 6-7 десети спрямо победителя от спринта Маверик Винялес. Трети на около секунда спрямо Винялес беше Бастианини. Зад него Баная водеше борба с Марк Маркес. Двамата световни шампион имаха лек контакт в първата обиколка. Същевременно Алекс Маркес (Грезини Дукати) катастрофира на пети завой, но се върна на трасето.

Мартин остана начело след първите 8 тура от Гран при на Португалия. Състезателят на Прамак Дукати се движеше с около 7-8 десети аванс спрямо Винялес. Двамата лидери си размениха няколко най-бързи обиколки. Бастианини държеше третото място и леко топеше аванс на лидерите. Зад него се движеха Баная, Маркес, Акоста, Байндър и Милър. Новобранецът се справи със заводските пилоти на КТМ и започна да притиска шесткратния световен шампион

Мартин запази водачеството 9 тура преди края на надпреварата в Португалия. Испанецът се откъсна на около секунда спрямо Винялес. Състезателят на Априлия пък беше настигнат от Бастианини. Зад водещото трио Баная се бореше с Акоста. Младият испанец направи няколко неуспешни атаки срещу двукратния световен шампион и победител в Гран при на Катар. Междувременно Алекс Маркес приключи участието си в състезанието, както и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия).

4 тура пред финала Акоста мина пред Баная и започна да се откъсва доста бързо. Състезателят на Дукати започна да губи скорост и беше настигнат от Маркес. Двамата световни шампиони отново спореха за позиция. В крайна сметка обаче спорът между двамата завърши с удари на завой №5. Отпред Мартин контролираше събитията и не допускаше да бъде застигнат от Винялес и Бастианини.

Драмите в Португалия обаче не свършиха дотук. В началото на последната обиколка Бастианини изпревари Винялес на старт-финалната права. Пилотът на Априлия катастрофира на първи завой, след като получи вероятен технически проблем. Така Акоста се озова на трето място, докато Мартин продължи да води.

Мартин не допусна нито една грешка и напълно заслужено спечели Гран при на Португалия. Пилотът на Прамак Дукати записа първи успех за сезона. До него на подиума се качиха Бастианини и Акоста.

Четвърти и пети завършиха състезателите на КТМ Брад Байндър и Джак Милър, следвани от Марко Безеки (VR46 Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха), Алейш Еспаргаро (Априлия), Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия) и Фабио Ди Джанантонио. Топ 15 в Портимао допълниха Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas), Жоан Мир (Хонда), Алекс Ринс (Ямаха) и състезателите на LCR Хонда Такааки Накагами и Йохан Зарко.