Начало MotoGP News Мартин разкритикува гумите си по време на старта в Катар

Мартин разкритикува гумите си по време на старта в Катар

180
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин разкритикува гумите си по време на старта в Катар. Пилотът на Прамак Дукати вярва, че именно те са били причината за слабия му резултат вчера. Мартин дори заяви, че от Мишлен са „откраднали световна титла“ от ръцете му.

Мартин показа отлична скорост през първите два дни от рейс уикенда в Катар. Испанецът даде шесто време в квалификацията на пистата Лосаил и се нареди близо до своя съперник за титлата Франческо Баная (Дукати).

Мартин спечели съботния спринт в Лосаил. 25-годишният състезател доминираше през по-голямата част от кратката надпревара, която се проведе на изкуствено осветление. Това накара мнозина да го смятат за фаворит за спечелването и на самата Гран при в неделя

Пилотът на Прамак Дукати имаше лошо потегляне и загуби няколко места след изгасването на червените светофари в Катар. Мартин така и не успя да навакса загубеното и дори започна да изостава все повече както от Баная, така и от Ди Джанантонио и Марини. Испанецът загуби позиции от Винялес, Милър и Бастианини. В крайна сметка Мартин финишира едва десети, докато Баная бе втори.

Мартин потърси причините за слабия си резултат в Катар. Испанецът обвини задната си гума, която според него е „била като скала“ в началото на състезанието. Той също така се възмути от Мишлен, макар че отказа да назове името на френската компания.

„Трудно е да се разбере. Изглежда, че съм забравил да карам. Можехте да видите на старта, че задната гума започна да се върти и беше като камък“, сподели Мартин.

„Обикновено това се случва когато пистата е мръсна. Този случай обаче не беше така, защото бях на стартовата решетка. Нормално е да се случи такова нещо ако има направени 30 обиколки с тази гума, но от друга страна тя беше чисто нова“, продължи пилотът на Прамак Дукати.  „Сами можете да предположите какво се е случило. От този момент нататък се опитах да се справя малко, но усещах, че се разбивам на всеки завой. Жалко е, че се случва след такъв страхотен сезон и толкова упорита работа. Имам чувството, че те [Мишлен] ми откраднаха титлата, защото мисля, че можех да го направя [да го спечеля] преди това състезание. Сега е наистина трудно. Както и да е. Смятам, че е трудно да се разбере какво точно се е случило“, каза още Мартин.

Мартин добави, че проблемът се е появил едва на старта. След три тура той е разбрал, че няма как да повтори представянето си от спринта и ще загуби позиции

В петък Мартин се оплака от липса на сцепление на задната гума, докато Баная се бореше за темпо в спринта поради същия проблем.

Като цяло проблемните гуми са компрометирали състезанията на пилотите в миналото. На въпроса какво могат да направят от Мишлен, за да сложат край на този проблем, Мартин отговори: „Не е нужно да се прави нищо. Мисля, че те дори не разбират какво се е случило. Предполагам, че те не искат да решават шампионата. Те искат да бъдат конкурентоспособни. Мисля, че е така и се надявам, че искат да ни предоставят същите условия.“

„Но аз загубих 1.5 сек от темпото си за само един ден. Мисля, че не съм забравил да карам. Мисля, че те трябва да се подобрят и да анализират, за да не се повтори това в бъдеще. Надявам се, че в бъдеще ще мога да се боря за шампионата. Като цяло чувствам голяма загуба, защото сега е много трудно [да спечеля шампионата]“, завърши Хорхе Мартин. Състезателят на Прамак Дукати изостава с 21 точки от Баная. В края на тази седмица ще стане ясно кой от двамата ще стане световен шампион за сезон 2023.