Начало MotoGP News Мартин с рекорден полпозишън на пистата Филип Айлънд

Мартин с рекорден полпозишън на пистата Филип Айлънд

271
0
Хорхе Мартин, Прамак Дукати
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели квалификацията за Гран при на Австралия в MotoGP. Пилотът на Прамак Дукати записа най-бързата обиколка за 1:27.767 мин. Постижението на испанеца бе достатъчно добро, за да подобри предишния рекорд на пистата Филип Айлънд, записан от Хорхе Лоренсо през 2013 г. Втори на 13 хилядни финишира Марк Маркес с Хонда. Последното място на първата редица за утрешната надпревара в Австралия бе заето от Франческо Баная с Дукати.

Маркес даде най-добро време в FP3, следван от Марини и Мартин. Шестратният световен шампион призна, че е готов да жертва състезанието в Австралия, за да помогне за развитието на мотора на Хонда. Претендентите за титлата Алейш Еспаргаро, Франческо Баная и Фабио Куартараро намериха място в топ 10. По този начин си осигуриха директно влизане в Q2.

Времето преди началото на днешната квалификация бе сухо и с частична облачност. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 16 и 32 градуса по Целзий.

Веднага след старта на Q1 всички състезатели излязоха на пистата в опит да заемат по-предна позиция.

След първите опити в Q1 Зарко зае лидерската позиция. Първенецът от вчерашния ден не записа достатъчно добро време в третата свободна тренировка и трябваше да премине през първия сегмент от квалификацията на Филип Айлънд.

Зарко и Ринс завършиха на първите две позиции след изтичането на времето в първия сегмент от квалификацията в Австралия. Първи под чертата завършиха Пол Еспаргаро (Хонда), Жоан Мир (Сузуки) и Енеа Бастианини (Грезини Дукати). Шестата стартова редица бе заета от Брад Байндър (КТМ) и пилотите на RNF Ямаха Кал Кръчлоу и Дарън Байндър. От седма стартова редица в утрешната надпревара на пистата Филип Айлънд ще потеглят Реми Гарднър (KTM Tech 3), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати) и Мигел Оливейра (КТМ). Последните позиции на стартовата решетка бяха за Раул Фернандес (KTM Tech 3), Франко Морбидели (Ямаха) и Тецута Нагашима (LCR Хонда).

Веднага след старта на Q2 Мартин зае първата позиция, преди да бъде изместен от Баная. Маркес допусна грешка и мина през зоната за сигурност на пистата Филип Айлънд. Трети и четвърти бяха Куартараро и Безеки.

В края на квалификацията за Гран при на Австралия Мартин записа невероятна обиколка, която подобри рекорда на Хорхе Лоренсо, поставен преди 9 години. Втори и трети финишираха Маркес и Баная.

Четвърти и пети финишираха Фабио Куартараро (Ямаха) и Алейш Еспаргаро (Априлия). До тях се класира съотборникът на Мартин Йохан Зарко. От трета редица на Филип Айлънд ще стартират Лука Марини (VR46 Дукати), Джак Милър (Дукати) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Топ 12 бе допълнен от Алекс Ринс (Сузуки), Алекс Маркес (LCR Хонда) и Маверик Винялес с Априлия.