Начало MotoGP News Мартин с убедителен успех в спринтовото състезание в Индия

Мартин с убедителен успех в спринтовото състезание в Индия

287
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин триумфира в спринтовото състезание в Индия. Пилотът на Прамак Дукати доминираше в по-голямата част от кратката надпревара на пистата Буд Интернешънъл. Втори и трети завършиха световните шампиони Франческо Баная (Дукати) и Марк Маркес (Хонда).

Индия приема кръг №13 за сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на събитието е пистата Буд Интернешънъл. Трасето дебютира в календара на MotoGP.  Настоящата конфигурация на трасето е 5.01 км и включва общо 13 завоя.

Времето преди началото на спринта в Индия бе сухо и облачно. Температурата на въздуха бе 28 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 31. Стартовата процедура бе отложена заради поройният дъжд, който се изля малко след края на квалификацията в кралския клас. Заради мокрото трасе пилотите от MotoGP направиха още една тренировка на пистата Буд. Въпреки чакането, феновете по трибуните бяха в отлично настроение

След повече от 30-минутно забавяне, рейс контролът обяви, че пистата в Индия е достатъчно суха, за да позволи използването на сликовете на Мишлен.

Мартин направи най-добрия старт и поведе след преминаването на първия завой на пистата Буд. Испанецът бе следван от Баная, Мир, Маркес, Куартараро, Винялес и Байндър. В същото време Лука Марини (VR46 Дукати) удари своя съотборник Марко Безеки. По-назад имаше друг инцидент, в който участваха Щефан Брадл (LCR Хонда) и пилотите на Tech3 GasGas Пол Еспаргаро и Аугусто Фернандес.

Инцидентите на първи завой бяха разследвани от стюардите. В резултат на това Марини получи наказание преминаване през дългата обиколка. Италианецът обаче няма да го направи през утрешния ден, тъй като е получил фрактура на ключицата. За щастие, Безеки се отърва без травми и дори продължи участието си в спринта в Индия.

Мартин се откъсна на повече от 1.5 сек. от Баная в първите няколко тура. Италианецът на свой ред бе на повече от секунда пред Маркес и Мир. Двамата водиха оспорвана борба за третото място. Зад тях бяха Байндър, Куартараро и Милър. По-назад Безеки наваксваше загубените позиции и записа най-бързия тур.

Мартин увеличи предимството си пред Баная при преполовяването на състезателната дистанция на спринтовата надпревара в Индия. Зад тях Маркес се защитаваше от Байндър. Междувременно отпаднаха Жоан Мир (Хонда), Йохан Зарко (Прамак Дукати) и Алейш Еспаргаро с Априлия. Безеки продължаваше да напредва и намери място в зоната на точките.

Мартин в крайна сметка спечели спринта в Индия и записа общо четвърти успех в такъв тип надпревара. Втори и трети останаха Баная и Маркес.

Четвърти завърши Брад Байндър (КТМ), следван от Марко Безеки (VR46 Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Джак Милър (КТМ). Топ 10 допълниха Маверик Винялес (Априлия), Раул Фернандес (RNF Априлия) и Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати).