Начало Top Moto News Мартин спечели хаотичния спринт в Херес, Акоста и Куартараро зад него

Мартин спечели хаотичния спринт в Херес, Акоста и Куартараро зад него

274
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели хаотичното спринтово състезание в Херес. Пилотът на Прамак Дукати успя да се представи най-добре в изпълнената с катастрофи кратка надпревара на испанското трасе. Втори и трети финишираха Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Фабио Куартараро с Ямаха. В същото време спринта не завършиха Франческо Баная, Маверик Винялес и други топ пилоти.

Херес е домакин на четвъртия кръг за сезон 2024 в MotoGP. Състезателният уикенд се провежда на едноименната писта с дължина 4.423 км и разположена в Андалусия

По-рано днес се проведе квалификацията на Херес. Победител в нея стана Марк Маркес. Испанецът записа първи полпозишън с мотоциклет на Дукати. До него на първа редица застанаха Безеки и Мартин.

Условията преди началото на спринта в Херес бяха по-добри в сравнение с тези от предишните сесии през днешния ден. Температурата на въздуха беше 20 градуса, а тази на асфалта- 20. Трасето позволяваше използването на сликовете на Мишлен. Въпреки това сцеплението не беше чак толкова голямо. Специален гост на решетката беше седемкратният световен шампион Валентино Роси, който наблюдаваше отблизо пилоти на своя отбор.

Байндър имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари в Херес. Южноафриканецът беше следван от Мартин, Марк Маркес, Безеки, Баная, Бастианини, Алекс Маркес, Ди Джанантонио, Морбидели и Акоста.

Мартин поведе до края на първата обиколка от спринтовото състезание в Херес. Испанецът се справи с Байндър и веднага опита да се откъсне. Зад тях се движеха братята Маркес. Същевременно Алейш Еспаргаро (Априлия) падна в зоната за сигурност и се оттегли.

Мартин продължи да води 10 тура преди края на спринта на пистата Херес. Веднага зад него бяха Марк и Алекс Маркес, както и Байндър. Пилотът на КТМ отвори последния завой прекалено широко и загуби две места. Баная се движеше пети и водеше битка с Марко Безеки. За нещастие, двукратният световен шампион се удари в своя сънародник на влизането на първи завой и катастрофира.

Марк Маркес изпревари Мартин след преполовяването на спринтовата надпревара в Херес. Шесткратният световен шампион записа най-бързата обиколка и опита да се откъсне. По-назад имаше истинска драма. Енеа Бастианини (Дукати), Брад Байндър (КТМ) и Алекс Маркес (Грезини Дукати) катастрофираха в един и същи момент. Това позволи на Акоста и някои други пилоти да си пробият път напред.

Драмите в спринта на Херес продължиха. 4 тура преди финала Марк Маркес падна на девети завой. Испанецът успя да се върне в надпреварата, макар да загуби няколко места. Това позволи на Мартин да поведе отново с комфортен аванс спрямо Акоста. Третото място се държеше от Куартараро, докато Безеки също отпадна

В последните две обиколки имаше още няколко отпаднали пилоти- Маверик Винялес (Априлия) и тези на Хонда Щефан Брадл и Лука Марини. Същевременно Мартин водеше с комфортен аванс. 26-годишният пилот записа втори спринтов успех от началото на сезона след този в Катар. Втори и трети се класираха Акоста и Куартараро.

Четвърти и пети в днешния спринт на Херес финишираха Дани Педроса (КТМ) и Франко Морбидели (Прамак Дукати). Шестото място беше заето от Раул Фернандес (Тракхаус Априлия). Челната десетка допълниха Марк Маркес (Грезини Дукати), Аугусто Феранандес (Tech3 GasGas), Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия) и Жоан Мир с Хонда.