Начало MotoGP News Мартин спечели спринта на пистата Мизано

Мартин спечели спринта на пистата Мизано

386
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели спринта на пистата Мизано. Пилотът на Прамак Дукати потегли от полпозишън и доминираше през по-голямата част от кратката съботна надпревара на италианското трасе. Втори завърши Марко Безеки (VR46 Дукати). Трети остана действащият световен шампион Франческо Баная с Дукати.

Мизано приема кръг №12 за сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на състезанията е едноименна писта с дължина 4.226 км и разположена в провинция Римини. По-рано днес се проведе квалификацията, която бе спечелена от Мартин.

Времето преди началото на спринта в Мизано отново бе сухо и горещо. Температурата на въздуха бе около 30 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 44. Влажността отново не беше толкова сериозна. Специален гост на днешния спринт бе една от най-големите легенди в мотоциклетния спорт Джакомо Агостини

Мартин имаше най-добра стартова реакция след изгасването на червените светофари в Мизано. Зад испанеца се наредиха Баная, Безеки, Педроса, Винялес, Марини, Еспаргаро, Байндър, Маркес и Оливейра.

Мартин задържаше първото място след изминаване на 3 обиколки от спринта на пистата Мизано. Зад него Безеки успя да изпревари Баная. Действащият световен шампион кара с контузен крак и допусна грешка, от която се възползва неговият приятел и сънародник. Зад водещата тройка бяха Педроса, Винялес, Байндър, Марини, Еспаргаро и братята Маркес.

Мартин продължаваше да води при преполовяването на дистанцията в спринта на Мизано. Испанецът имаше аванс от около 7 десети спрямо Безеки. Двамата успяха да се отдалечат от Баная. Състезателят на Дукати изпитваше известни затруднения заради проблемите с крака и бе застигнат от Педроса. Байндър на свой ред задмина Винялес. Братята Маркес също водеха интересна битка за последното място в зоната на точките.

До края на спринтовото състезание в Мизано не настъпиха размествания в челото. По този начин Мартин записа трети успех в спринт от началото на сезона след тези във Франция и Германия. Втори и трети се класираха Безеки и Баная.

Веднага зад водещото трио се наредиха Дани Педроса и Брад Байндър от тима на КТМ. Шести остана Маверик Винялес с Априлия. Място в челната десетка намериха още Лука Марини (VR46 Дукати), Алейш Еспаргаро (Априлия), Алеск Маркес (Грезини Дукати) и Марк Маркес с Хонда.