Начало MotoGP News Безеки най-бърз в петъчния ден в Мизано

Безеки най-бърз в петъчния ден в Мизано

160
0
Марко Безеки
Марко Безеки, снимка VR46 Racing Team

Марко Безеки беше най-бърз в петъчния ден в Мизано. Пилотът на VR46 Дукати записа рекордна обиколка за 1:30.846 мин. Втори на 0.126 сек. финишира Маверик Винялес с Априлия. Третото място зае Дани Педроса с КТМ. Испанският ветеран изостана с 0.255 сек. от времето на Безеки.

Мизано приема кръг №12 за сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Домакин на състезанията е едноименна писта с дължина 4.226 км и разположена в провинция Римини.

Времето преди старта на откриваща тренировка за уикенда в Мизано бе сухо и слънчево. Температурата на въздуха бе 27 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 34. Вероятността за валежи пък беше нищожна. В Мизано има общо три участника с уайлдкард. Това са Щефан Брадл (Хонда), Дани Педроса (КТМ) и Микеле Пиро (Дукати). Същевременно Енеа Бастианини (Дукати) и Алекс Ринс (LCR Хонда) отсъстват заради контузии. На мястото на испанеца кара Такуми Такахаши

Пиро завърши на първа позиция в FP1 на пистата в Мизано. Италианецът бе следван от Марини, Мартин, Безеки и Раул Фернандес. Баная даде 20-то време. Действащият световен шампион кара с контузен крак заради тежката катастрофа, която претърпя в Гран при на Каталуния. Брадл пък тестваше различни компоненти, които Хонда вероятно ще използва върху мотора за догодина.

Условията преди началото на втората петъчна тренировка в Мизано бяха по-горещи. Температурата на въздуха бе 30 градуса, а тази на настилката- 44. Тази сесия е от изключителна важност, тъй като определя кои пилоти влизат директно във втория сегмент от утрешната квалификация, както и кои ще трябва да преминат през Q1.

Винялес зададе темпото в началната фаза на сесията в Мизано. Испанецът се надява да пренесе силното си представяне от миналата седмица. В същото време Алейш Еспаргаро се бореше малко повече със своята Априлия.

Безеки изпревари Винялес и на свой ред поведе в сесията на пистата Мизано. Италианецът бе близо до контакт с Алейш Еспаргаро. Водачеството след това бе поето от Мартин, Педроса и отново от Винялес.

В самия край на сесията Безеки записа феноменална обиколка, с която подобри рекорда в Мизано за клас MotoGP. По този начин италианецът си гарантира директно влизане в Q2. Втори и трети завършиха Винялес и Педроса.

Четвърти завърши Хорхе Мартин (Прамак Дукати), следван от Лука Марини (VR46 Дукати) и Марк Маркес (Хонда). Директно участие в Q2 на Мизано си осигуриха още Франческо Баная (Дукати), Алекс Маркес (Грезини Дукати), Брад Байндър (КТМ) и Раул Фернандес (RNF Априлия).