Начало MotoGP News Мартин спечели спринта в Индонезия и поведе във временното класиране

Мартин спечели спринта в Индонезия и поведе във временното класиране

355
0
Хорхе Мартин
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели спринта в Индонезия. Пилотът на Прамак Дукати записа шести успех в подобна надпревара от началото на сезона. Втори и трети завършиха състезателите на VR46 Дукати Лука Марини и Марко Безеки. Благодарение на днешния си успех, Мартин поведе във временното класиране и помогна на Дукати да си гарантира шампионата при производителите.

Индонезия приема 15-ти кръг за сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Събитието се провежда на пистата Мандалика. Трасето е с дължина с 4.313 км и е разположено на остров Ломбок. Това е вторият случай, в който MotoGP посещава Мандалика

Времето преди началото на спринта в Индонезия отново бе сухо и много горещо. Температурата на въздуха бе 32 градуса, а тази на асфалта- 59. Високата влажност и нагорещената настилка със сигурност създаваха затруднения на пилотите от MotoGP, макар че състезателната дистанция в спринта да не е толкова голяма

По-рано днес се проведе квалификацията за Гран при на Индонезия. Най-доброто време в нея даде Лука Марини, следван от Маверик Винялес и Алейш Еспаргаро. Мартин даде шесто време, докато Франческо Баная не прескочи Q1 и остана едва 13-ти.

Марини поведе след началото на спринта в Индонезия. Радостта на италианеца бе твърде кратка, след като Винялес го изпревари във втория завой. Трети бе Куартараро, следван от Байндър, Еспаргаро, Мартин, Маркес, Безеки, Ди Джанантонио и Милър. Баная нямаше толкова силен старт и бе извън топ 10.

В края на първата обиколка Винялес водеше пред Марини, Мартин, Куартараро, Байндър и Еспаргаро. По-назад Марк Маркес (Хонда) отпадна. Това позволи на Баная да мине едно място напред. Италианецът заемаше 11-та позиция, която не дава никакви точки в спринта.

Винялес запази водачеството в първите три тура на краткото състезание. Зад него бяха Марини и Мартин.

Драмите в спринтовото състезание в Индонезия продължиха и във втората обиколка. Тогава Алейш Еспаргаро (Априлия) опита да изпревари Брад Байндър (КТМ) със много късно спиране. За нещастие, испанският ветеран удари своя съперник, след което му се извини лично.

Винялес продължи да води след преполовяването на спринта в Индонезия. Състезателят на Априлия бе плътно следван от Мартин, който стопи голяма част от изоставането си. Зад Мартин се движеха Марини, Безеки, Куартараро и Ди Джанантонио. Седми и осми бяха заводските състезатели на Дукати Енеа Бастианини и Франческо Баная.

5 тура преди финала на спринта Мартин изненада Винялес и го изпревари благодарение на по-доброто си спиране. Пилотът на Прамак Дукати веднага започна да се откъсва и да се доближава до четвърти пореден успех в такъв вид състезание. Същевременно Винялес започна да бъде застиган от Марини и Безеки.

Мартин в крайна сметка спечели и спринтовата надпревара за Гран при на Индонезия. По този начин той добави още 12 точки към актива си и помогна на Дукати да стане шампион при производителите за четвърти пореден сезон.

Втори и трети в днешния спринт завършиха Марини и Безеки. Четвърти остана Маверик Винялес (Априлия), следван от Фабио Куартараро (Ямаха), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Енеа Бастианини и Франческо Баная от Дукати, Джак Милър (КТМ) и Мигел Оливейра (RNF Априлия).