Начало MotoGP News Еспаргаро на върха след първите две тренировки в Индонезия

Еспаргаро на върха след първите две тренировки в Индонезия

126
0
Алейш Еспаргаро
Алейш Еспаргаро, снимка Мишлен

Алейш Еспаргаро зае първата позиция след края на първите две тренировки в Индонезия. Пилотът на Априлия записа най-бързата обиколка за 1:30.474 мин. Втори на 0.154 сек. финишира съотборникът на Еспаргаро Маверик Винялес. Трети остана Марко Безеки от тима на VR46 Дукати.

Индонезия приема 15-ти кръг за сезон 2023 в световния шампионат по мотоциклетизъм на ФИМ. Събитието се провежда на пистата Мандалика. Трасето е с дължина с 4.313 км и е разположено на остров Ломбок. Това е вторият случай, в който MotoGP посещава Мандалика. Миналата година състезанието на индонезийското трасе бе спечелено от Мигел Оливейра

Съвсем очаквано, времето преди началото на откриващата тренировъчна сесия в Индонезия бе сухо и горещо. Температурата на въздуха бе 32 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 58. Влажността бе около 70 %. Това не е изненада, като се има предвид близостта на Мандалика до екватора.

Уикендът в Индонезия започна с новината, че Марк Маркес ще кара за Грезини Дукати през следващата година. Испанецът заменя Фабио Ди Джанантонио и застава до своя брат Алекс Маркес. Същевременно Мигел Оливейра призна, че не иска да преминава в Хонда. Португалецът потвърди, че японският производител се интересува от услугите му.

Този уикенд се завръщат Алекс Ринс (LCR Хонда), Алекс Маркес, Лука Марини (VR46 Дукати) и Енеа Бастианини (Дукати). Всички те пропуснаха предишния рейс уикенд в Япония заради различни контузии. В същото време Марко Безеки се възстановява от операция на ключицата, която претърпя в края на миналата седмица.

Мартин даде най-добро време в първата свободна тренировка в Индонезия. Зад него финишираха Винялес и Еспаргаро. Двамата състезатели на Априлия са едни от фаворитите през този уикенд, тъй като пистата Мандалика пасва много добре на мотора RS-GP. Баная даде шесто време, докато Безеки катастрофира, но за щастие не беше наранен.

Условията преди началото на толкова важната втора петъчна тренировка бяха близки с тези в FP1. Температурата на въздуха остана 32 градуса, а тази на асфалта бе 56. Горещата настилка в комбинация с високата влажност отново създаваше затруднения на пилотите от трите класа на световния шампионат по мотоциклетизъм.

Малко преди старта на втората петъчна тренировка в Индонезия стана ясно, че Алекс Маркес прекратява участието си в уикенда, тъй като продължава да изпитва болки. Пилотът на Грезини Дукати претърпя тежка катастрофа в квалификацията за Голямата награда на Индия и получи фрактура на ребрата

Малко след началото на сесията имаше инцидент с участието на Пол Еспаргаро и Брад Байндър. За щастие двамата бяха невредими след озоваването си в чакъла. Преди седмица стана ясно, че опитният испанец няма да бъде титуляр през следващия сезон. На негово място ще кара протежето на КТМ Педро Акоста.

Еспаргаро и Винялес продължава да диктуват събитията и в последната петъчна тренировка в Индонезия. Двамата окупираха първите две позиции и изглеждат като фаворити за утрешната квалификация. Веднага зад тях се класира Безеки.

Четвърти и пети финишираха Брад Байндър (КТМ) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Шестото място бе заето от  Марк Маркес (Хонда). Място в топ 10 намериха още Мигел Оливейра (RNF Априлия), Фабио Ди Джанантонио (Грезини Дукати), Джак Милър (КТМ) и Фабио Куартараро. Действащият световен шампион Франческо Баная даде едва 16-то време, след като допусна грешка в последния си бърз тур. Така той трябва да премине през първия сегмент от квалификацията в Индонезия.