Начало MotoGP News Мартин на полпозишън в Катар, Баная пети

Мартин на полпозишън в Катар, Баная пети

143
0
Хорхе Мартин, Прамак Дукати
Хорхе Мартин, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хорхе Мартин спечели квалификацията за Голямата награда на Катар в MotoGP. Пилотът на Прамак Дукати записа рекордна обиколка за 1:50.789 мин. До него на първа редица застават Алейш Еспаргаро с Априлия и Енеа Бастианини с Дукати. Действащият световен шампион Франческо Баная даде пето време.

Катар е домакин на откриващия кръг за сезон 2024 в MotoGP. Събитието се провежда на пистата „Лосаил“ с дължина 5.419 км и разположена недалеч от столицата на Катар Доха. Това е единственият уикенда за сезона, в който има сесии по време на тъмната част на деня

По-рано днес се проведе последната свободна тренировка за Гран при на Катар. Най-бърз в нея стана Алекс Маркес, следван от Хорхе Мартин, Фабио Ди Джанантонио, Франческо Баная и Маверик Винялес. Извън челната десетка останаха пилотите на Ямаха и Хонда, както и Джак Милър.

Времето преди началото на първата квалификацията за 2024г. беше коренно различно спрямо това във втората тренировка, когато над трасето се изля сериозно количество дъжд. Температурата на въздуха беше 27 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 44. Над пистата в Катар все още печеше жаркото слънце, което нагорещи допълнително асфалта.

Раул Фернандес и Марко Безеки заемаха водещите позиции след преполовяването на първата част от квалификацията. Същевременно Ринс получи проблеми в своя мотоциклет и трябваше да спре в зоната за сигурност. Това на практика означаваше край на квалификацията за опитния испанец.

До края на Q1 в Катар имаше сериозни размествания. В крайна сметка Раул Фернандес и Джак Милър заеха първите две места и продължиха напред в Q2. Първи под чертата останаха Йохан Зарко (LCR Хонда), Мигел Оливейра (Тракхаус Априлия) и Марко Безеки от тима на VR46 Дукати. На шеста стартова редица се класираха Фабио Куартараро (Ямаха), Жоан Мир (Хонда) и Аугусто Фернандес (Tech3 GasGas). Следващата редица беше заета от Такааки Накагами (LCR Хонда), Алекс Ринс (Ямаха) и Лука Марини (Хонда). Последен на стартовата решетка зае Франко Морбидели от отбора на Прамак Дукати.

Мартин поведе в класирането след началото на втория сегмент от квалификацията в Катар. Испанецът беше следван от Маркес, Милър, Байндър и Еспаргаро.

Мартин подобри постижението си още веднъж и в крайна сметка си гарантира първа стартова позиция за днешния спринт и утрешната Гран при на Катар. Втори и трети се класираха Еспаргаро и Бастианини.

На втора редица се класираха Брад Байндър (КТМ), Франческо Баная (Дукати) и Марк Маркес (Грезини Дукати). Зад тях бяха Фабио Ди Джанантонио (VR46 Дукати), Педро Акоста (Tech3 GasGas) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). Топ 12 допълниха Маверик Винялес (Априлия), Джак Милър (КТМ) и Раул Фернандес (Тракхаус Априлия).