Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маруся представи MR02

Маруся представи MR02

41
0
Макс Чилтън

По-малко от час преди началото на зимните тестове на пистата Херес де ла Фронтера, екипът на Маруся представи своята нова кола MR02. Отборът, който през 2010 г. влезе във Формула 1 под името Върджин, започва своята четвърта година в Гран при с пилотска двойка Макс Чилтън и вероятно Луис Разиа, след като договорът на Тимо Глок бе прекратен наскоро, за да се отвори място за втори платен пилот.

Така в тима сега дебют във Формула 1 предстои да направят втория и четвъртия от миналия сезон в GP2. Тим шефът Джон Бут не крие, че решението не е основано непременно на качествата на двамата пилоти. Британецът разкрива, че ако не са били пари от спонсорите на двамата, вероятно екипа е трябвало преустанови участието си в Гран при. Говори се, че финансовите средства установени от двамата, са двуцифрена сума в милиони евро.

Преди Макс Чилтън да направи първите обиколки със задвижваната отново от Cosworth V8 кола, на старт финалната права бе направено непретенциозно представяне. Болидът просто бе избутан от гаража, като поне на първи път не се забелязваха революционни новости. Това обаче, което лесно се забелязваше бе почти пълната липса на спонсорски лога на корпуса.

Развитието на колата е било надзиравано до последно от Пат Саймъндс, чието наказание за скандала в Сингапур през 2008 г. вече изтече. За първи път дизайна не е базиран единствено на CFD проучвания, а е използван и аеротунела на Макларън. За първи път в колата се интегрира и система KERS, която е закупена от Уилямс.

На пръв поглед болидът изглежда леко променен, като и през миналия сезон отново липсва стъпаловидния нос. Предната част на колата изглежда сравнително ниско позиционирана, подобно на Макларън от 2012 г.

Ключов елемент в концепцията на колата изглежда е развиването на ефективността на охлаждането, както и подобряването на въздушния поток в задната част на колата. За да бъде постигната тази цел е подобрена формата на кутиите на охлаждането, като оформлението на изпускателната система е съобразена с ефекта на Коанда. Окачването в сравнение с миналата година е останало непроменено и е взето директно от MR01.