Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса: Алонсо бе поне толкова добър, колкото Шумахер

Маса: Алонсо бе поне толкова добър, колкото Шумахер

1919
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Спас Генев

Бившият пилот във Формула 1 и световен вицешампион Фелипе Маса направи интересен коментар за бившите си съотборници в Гран при в Инстаграм. В годините на своята кариера в отбори като Ферари и Уилямс бразилецът си е партнирал с трима световни шампиони – Михаел Шумахер, Фернандо Алонсо и Кими Райконен, както и с Валтери Ботас. На въпрос на свой последовател кой е бил най-трудният от тях за побеждаване бразилецът посочва испанеца.

„Най-добрият и най-трудният беше Алонсо”, заяви Маса и продължи: „Казвайки това, не искам да обезценявам Михаел, но Фернандо беше поне толкова бърз и талантлив

Разликата е, че когато се присъединих към Ферари, Шумахер бе там от дълго време и имаше огромно влияние върху целия отбор. Алонсо трябваше да намери своето място в Скудерията. Успя да го стори невероятно бързо и започна да подрежда всичко в своя полза. Политически беше много силен: още от втората ни надпревара заедно под дъжда в Австралия екипът ме помоли да го пусна! Отказах, но вече получих първия психически удар.”

Според Маса в сравнение с Райконен Алонсо е бил много по-труден за побеждаване и дори за комуникация, но са се разбирали добре.

„На Хокенхайм през 2010 г. приех инструкцията, защото наистина имаше смисъл. Той се бореше за първенството. Но винаги е трудно да се разделиш с победата”, сподели още Маса. „Именно затова казвам, че с него ми беше най-трудно.”

В последните години от кариерата си бразилецът бе в тима на Уилямс, където трябваше да си партнира с Валтери Ботас – млад и амбициозен съотборник, който го победи и в трите им сезона заедно. Фелипе го определя като много бърз, но твърде коректен състезател.