Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса е наясно колко важен за кариерата му е сезон 2012 г.

Маса е наясно колко важен за кариерата му е сезон 2012 г.

28
0
Валентино Роси,Ники Хейдън,Фелипе Маса,Фернандо Алонсо

Фелипе Маса ясно осъзнава, че му предстои решителен за кариерата му сезон. Бразилският състезател на Ферари е свикнал от години да слуша слухове почти през цялата година за това, че ще бъде сменен. Сега обаче това се превръща в реална възможност, тъй като в тима му не са никак доволни от представянето през последните две години. Самият състезател не е особено щастлив от резултатите си и ще се постарае да промени всичко през 2012 г.

Сезон 2012 г. ще е изключително важен за мен, но това важи и за всички останали хора в отбора. Искам да се справя наистина добре. Желанието ми е да постигна повече, отколкото през 2010 г. или миналия сезон, да съм конкурентоспособен. Ще ми се да нямам такъв малшанс толкова често, колкото се случваше доскоро, вследствие на което взимах далеч по-малко точки от заслужените. Мотивацията ми е огромна. В отбор като Ферари напрежението винаги съществува и е голямо, но е по-добре така, защото подобен натиск присъства, когато се бориш за световния шампионат! А и аз искам да спечеля възможно най-много състезания – обясни Маса на 22-ата годишна среща Wrooom! в Мадона ди Кампильо.

Бразилецът също не пропусна да отбележи пристигането на Хирохиде Хамашима, след като през 2011 г. проблемите на Скудерията с гумите се оказаха много сериозни.

Грижите ни бяха огромни, особено с по-твърдите смеси. Аз страдах повече от Фернандо заради стила си на управление, така че е изключително важно да разбера всички аспекти на автомобила. Задължително е да съм конкурентоспособен с всякакви гуми. Хамашима е човек с огромен опит и присъствието му е изключително ценно и за отбора, и лично за мен. А като цяло е необходимо болидът да е на ниво във всички области – и в квалификациите, както и в надпреварите – допълни Маса.

Пилотът има изключително близка връзка със състезателния си инженер Роб Смедли. Това му помагаше нееднократно и през миналия сезон, както и в предишни години, откакто двамата работят заедно. Според бразилеца подобни отношения са особено важни за представянето на ниво, защото можеш да се довериш безусловно на човека срещу себе си. Той обаче – също като съотборника си Алонсо – не се нае да преценява качествата на новия болид преди дори да е седнал в него:

Няма да знам какво е положението, докато не карам колата. Миналата година, а и тази преди нея имахме проблеми. Фернандо също се сблъска с грижи, въпреки че постигаше повече от мен. Затова сега си пожелавам перфектен сезон от началото до края. Никой не иска и не поставя конкретни цели. Просто трябва да намерим правилната посока и всичко да е наред. Нужна ни е перфектна работа на всички нива, тъй като живеем в свят, в който подробностите са крайно важни. Но като цяло сега съм по-силен, отколкото в миналото – бе категоричен Фелипе.