Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса иска от F1 и ФИА парично обезщетение за шампионата през 2008...

Маса иска от F1 и ФИА парично обезщетение за шампионата през 2008 г.

4253
0
Фелипе Маса
Фелипе Маса; снимка: Виктор Алекян

Фелипе Маса е започнал процедура относно изхода от световния шампионат на Формула 1 през 2008 г. Адвокатите на бразилеца са изпратили на президента на F1 Стефано Доменикали и президента на ФИА Мохамед бин Сулайем т.нар. Letter Before Claim, съобщи Ройтерс. В него се посочва, че загубите на бившия бразилски пилот възлизат на десетки милиони евро заради предполагаема конспирация.

Letter Before Claim е документ, който се изпраща преди започване на съдебна процедура.

„Господин Маса е жертва на конспирация, извършена от хора на най-високо ниво в F1 заедно с ФИА и Формула Уан Мениджмънт. Просто казано, господин Маса е законният шампион при пилотите за 2008 г. F1 и ФИА умишлено са игнорирали неправомерните действия, лишили го от тази титла. На този етап господин Маса не може да изчисли точно загубите си, но смята, че вероятно ще надхвърлят десетки милиони евро. Тази сума не покрива сериозните морални и репутационни щети, нанесени на господин Маса“, се казва в писмото

Писмото е с дата 15 август. В него се посочва, че се очаква отговор в рамките на 14 дни. Има предупреждение, че при липса на „задоволителен отговор“ Фелипе Маса възнамерява да „предприеме правни действия, за да потърси компенсация за нанесените му вреди и признание, че без неправомерните действия щеше да е спечелил световния шампионат през 2008 г.“

Не се споменава искане за отнемане на титлата от Люис Хамилтън. При липса на отговор от страна на F1 и ФИА адвокатите на бразилеца имали инструкция да започнат съдебни действия във Великобритания без повече уведомления към ръководството на спорта и федерацията.

Фелипе Маса заговори за шампионата през 2008 г. по-рано тази година. Причината бе интервю на Бърни Екълстоун, в което той заяви, че през онази година трябвало „да се анулира“ надпреварата в Сингапур

По време на уличното състезание тогава Нелсън Пике катастрофира умишлено, за да даде шанс на съотборника си в Рено Фернандо Алонсо да спечели. Случаят е разгледан от ФИА година по-късно след признания от страна на Пике.

„С Макс Мозли (тогавашният президент на ФИА – б.р.) знаехме какво е положението далеч преди скандалът да избухне. Решихме да не правим нищо. Искахме да защитим спорта и да го спасим от огромна разправия“, каза Екълстоун.

Броени дни след интервюто реакцията на Маса бе: „Бърни да бе говорил по-рано, не сега.“ Около месец по-късно бразилецът обяви, че обмисля да оспорва резултатите от сезон 2008. Според слуховете го е сторил вследствие на окуражаване или от Екълстоун, или от Нелсън Пике старши. Впоследствие спря да дава изявления – вероятно след инструкции от адвокати. През май все пак каза, че търсел справедливост и взел решение да проучи ситуацията „от правна гледна точка“.