Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса заведе съдебен иск срещу ФОМ, ФИА и Бърни Екълстоун

Маса заведе съдебен иск срещу ФОМ, ФИА и Бърни Екълстоун

3000
0
Фелипе Маса
Фелипе Маса; снимка: Майкъл Потс

Фелипе Маса продължава борбата си за промяна на крайните резултати от сезон 2008 в F1. Бившият пилот на Ферари подаде иск във Върховния съд в Лондон срещу ФОМ, ФИА и Бърни Екълстоун във връзка със събитията в Гран при на Сингапур и по-специално „Крашгейт.“

Днес представители на Маса потвърдиха, че във Върховния съд в Лондон подаден иск срещу трите страни. Бразилецът загуби титлата спрямо тогавашния пилот на Макларън Люис Хамилтън заради 1 точка. Една от причините той да бъде победен беше свързана със случилото се на уличната писта в Сингапур преди малко повече от 15 години

Припомняме, че Нелсън Пике-младши умишлено удари своя автомобил в стената. Малко преди това Фернандо Алонсо влезе в бокса. Инцидентът на Пике доведе до поява на кола за сигурност, заради която останалите пилоти направиха питстоп, включително и Маса. За нещастие, бразилецът остана със закачен маркуч за гориво след спирането си. Така той загуби ценно време и получи наказание. В крайна сметка Маса финишира извън точките, докато Хамилтън остана трети.

Маса беше „вдъхновен“ да започне съдебната битка срещу F1 и ФИА след интервю на Бърни Екълстоун. Бившият шеф на Формула 1 признава, че той и Макс Мозли са имали доказателства за случая „Крашгейт“ и са можели да анулират резултатите от надпреварата в Сингапур. По-късно обаче Екълстоун отрече да е давал подобно интервю и дори заяви, че целта на Маса е само да измъкне пари.

Преди няколко месеца Маса събра екип от адвокати и започна съдебни действия срещу ФОМ и ръководния орган на спорта. 42-годишният бразилец твърди, че е „жертва на конспирация“, извършена от лица на най-високо ниво в F1 заедно с ФИА.

Откакто заведе делото си в съда, правният екип на Маса събира документи от съответните страни, участващи в случая. 11-кратният победител в F1 не получи подкрепа от Ферари или Либърти Медия. Бившият шеф на Ферари Жан Тод също не се изказа директно в подкрепа на Маса. От друга страна също вярва, че състезанието в Сингапур през 2008 г. е трябвало да бъде анулирано. Единствено Роб Смедли се изказа в подкрепа на 42-годишният пилот.

Днес бе разкрита актуална информация относно съдебната битка на Маса срещу F1 и ФИА. Според изявление на бразилската адвокатска кантора Vieira Rezende Advogados, „г-н Маса иска да се обяви, че ФИА е нарушила правилника си, като не е разследвала своевременно катастрофата на Нелсън Пике по време на Гран при на Сингапур през 2008 г., и че не е действала правилно

„Г-н Маса щеше да спечели шампионата при пилотите през 2008 г. Г-н Маса също така иска обезщетение за значителните финансови загуби, които е претърпял поради провала на ФИА, в който г-н Екълстоун и ФОМ също са били съучастници.“

Юридическият екип на бразилеца отправи въпроси към ФИА и ФОМ през миналата година. В крайна сметка обаче опитите за „намиране на приятелско решение“ са се оказали неуспешни.

„Опитите за намиране на приятелско решение бяха неуспешни. Това остави г-н Маса без друг избор, освен да започне съдебно производство“, се казва още в изявлението.