Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Mасаши Ямамото ще консултира Ред Бул Пауъртрейнс

Mасаши Ямамото ще консултира Ред Бул Пауъртрейнс

1266
0
Масаши Ямамото, Макс Верстапен
Масаши Ямамото и Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Шефът на Хонда F1 Масаши Ямамото ще напусне японският производител. Плановете му са да създаде компания, която трябва да консултира Ред Бул Пауъртрейнс. 

Въпреки че Хонда официално напусна F1 в края на миналата година, марката все още запазва оперативна връзка с Ред Бул през 2022. Състезателният отдел в Сакура произвежда и сглобява агрегатите, като същевременно осигурява техническа помощ през състезателните уикенди. Това е част от програмата за преход на японската марка с Ред Бул.

Ред Бул Пауъртрейнс също ще поеме тима на Honda Racing Development във Великобритания. Ямамото ще поеме ролята на консултант, която ще му позволи да взаимодейства както с Червените бикове, така и с Хонда.

„Създадохме нова компания. Искаме да направим нещо, което прави хората щастливи. Ако спечелим в F1, тогава феновете ще са доволни от това“, сподели Ямамото.

„Подписахме договор с Ред Бул Пауъртрейнс. Моята компания бе сформирана по искане на Кристиан Хорнер и Хелмут Марко. Двамата разчитат на моята подкрепа“.

„Това е договор между двете сдружения. Трудно е да се говори за подробности. Част от работниците на екипа от Милтън Кийс ще започнат работа при нас. Ако искат да разберат японската култура на Хонда и да имат по-добри взаимоотношения с марката, ние можем да подкрепим това. По принцип това е мост между Ред Бул и Япония“, добави инженерът.

Слуховете за напускане на Ямамото се появиха в края на 2021. Бившият шеф на Хонда F1 признава, че японският производител си тръгнал от спорта твърде рано. Също така добави, че бъдещето му е било решенето много по-рано.

„Реших това през март 2021“, каза той.

„Бях назначен за директор на моторните спортове през 2016. Целта ми беше да спечеля шампионата Super GT. Успях да постигна това през 2018 с Наоки Ямамото и Дженсън Бътън“.

„През следващите години бях изцяло посветен на F1. От самото начало знаех, че тази работа е кулминацията в живота ми в Хонда. Успях да се възползвам от това по най-добрия начин“.

„Чудех се дали можем да спечелим състезание с Ред Бул през първата година от партньорството ни и да се борим с Мерцедес във втората. Но не стана точно така“. 

„Въпреки това през третия сезон, благодарение на пилотските способности на Верстапен и силната кола на Ред Бул, успяхме да триумфираме в шампионата“, завърши Масаши Ямамото.