Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Maсаши Ямамото: Твърде рано си тръгнахме от F1

Maсаши Ямамото: Твърде рано си тръгнахме от F1

4570
0
Масаши Ямамото и Макс Верстапен
Масаши Ямамото и Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Хонда са напуснали F1 твърде рано. Това призна шефът на програмата на японския производител Масаши Ямамото. Той смята, че оттеглянето на Хонда идва твърде скоро, след като най-накрая бе изградена програмата за двигатели от нищото през 2014, до спечелване на титлата при пилотите с Макс Верстапен миналата година. 

Хонда достигнаха върха в последното си състезание на пистата Яс Марина. Това отбеляза последното участие на марката като официален доставчик на двигатели. Въпреки това те ще продължават да поддържат връзка с Ред Бул през следващите няколко години.

Ямамото обърна внимание на ситуацията и каза, че официалното оттегляне на Хонда като производител вероятно е били прибързано.

„Да, съгласен съм. Твърде рано си тръгнахме от F1“, отговори шефът на японския производител на въпрос дали би останал в спорта и през 2022.

„Това е решение на ръководителите на компанията. Разбирам в какъв път искат да вървим, така че трябва да приема това нареждане. Въпреки това се надявам един ден Хонда да се завърне в F1“.

Изразявайки тъга от напускането на падока, Ямамото заяви, че е доволен от факта, че компанията е успяла да постигне своите цели.

„Разбира се, това е тъжен момент за мен. Знаех това от октомври 2020. Затова решихме да се мобилизираме през 2021“, обясни той.

„Взехме различен начин на мислене и погледнахме на решението по друг начин. Опитвахме се да дадем всичко, за да се представим отлично във времето, което ни оставаше в F1“.

След като бе постигнато споразумение за облекчаване на прехода на Ред Бул, докато те изграждат новото си подразделение за задвижващи системи Ред Бул Пауъртрейнс, интелектуалната собственост на моторите на Хонда ще бъде усвоена от австрийския екип, базиран в Милтън Кийс. Въпреки това сътрудничеството между двете страни продължава да съществува. Японците ще продължават да произвеждат силовите агрегати от името на Червените бикове. 

Все още не е ясно как ще бъде обозначен новия двигател на Ред Бул. Със сигурност това ще бъде задвижваща система на Хонда. Ямамото добави, че всички от фабриката в Сакура ще направят всичко възможно за австрийците и Алфа Таури.

„Това ще са Ред Бул Пауъртрейнс. Ние ще ги подкрепим, за да постигнат добри резултати с Ред Бул и Алфа Таури. Но това със сигурност ще различна връзка“.

„Това е голямо предизвикателство. Вярно е, че те искат да бъдат още по-силен и по-интегриран отбор, като имат всичко налично в своята фабрика“.

„От името на Хонда искам да ги подкрепя с нашите ресурси доколкото е възможно, за да направим този проект още по-успешен“, завърши Масаши Ямамото.